Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Slapnica - 6. susret prijatelja prirode

Susret je posvećen očuvanju i promociji Slapnice, prirodnom biseru Zagrebačke županije, koji je zaštićen Zakonom o zaštiti prirode u kategoriji značajnog krajobraza još 1964. godine
26. svibnja 2013. u 12:05 0 komentara 327 prikaza
slap (1)
Foto: Romeo Ibrišević
Pogledajte galeriju 1/5

U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode Ekološka udruga Slapnica organizirala je 6. tradicionalno druženje članova i prijatelja prirode nedaleko samog izvora.

Susret je posvećen očuvanju i promociji Slapnice, prirodnom biseru Zagrebačke županije, koji je zaštićen Zakonom o zaštiti prirode u kategoriji značajnog krajobraza još 1964. godine, a zaštita doline potoka započinje sredinom njenog toka od slapova Vranjak pa sve do njenog izvora na sjeveru.

Govorilo se o značaju i ulozi krajolika, o neposrednim zadacima na njegovu očuvanju, a posebno o prostornom planiranju i njegovoj ulozi u zaštiti okoliša i prirode. Okrugli stol otvorio je Vlado Horina, a sudjelovali su predsjednik udruge Ivan Dropuljić, Hrvoje Kujundžić, Andrea Galić i Domagoj Duvančić iz Zavoda za prostorno uređenje i JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje Damir Otmačić, Nenad Matić, načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnika, Goran Klanfar, vlasnik izletničko-turističkog seljačkog domaćinstva \"Podžumberak\" i novinar Tomislav Radić.

Udruga djeluje od 2002. godine, redovno sudjeluju u čišćenju izvora Slapnice. Slapnica je nešto posebno i među najljepšim potocima u Hrvatskoj, rekao je Ivan Dropuljić. Kao glavni problem naveo je širenje kamenoloma koji se nalazi na samom ulazu u Park prirode i njegovo bi širenje ugrozilo prirodnu ravnotežu potoka i kanjona. Budući da su u tijeku aktivnosti na pripremi i donošenju Prostornog plana Žumberak, Udruga svakako očekuje i sudjelovanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode i njihovu podršku u nastojanju da se osigura cestovni koridor da bi Slapnica postala dostupnija i kako bi se našlo optimalno rješenje odnosa ekonomskih i ekoloških interesa u sladu s načelima održivosti.

Susret na pitkom planinskom potoku koji se u kaskadama spušta uz šumsku planinsku cestu zanimljiv je i po sudionicima i po sadržajima koje je osmislio osnivač prvog zagrebačkog festivala vina Ivan Dropuljić. Tako se osim užitka u čistoj prirodi prezentiraju vrhunska vina i autohtoni specijaliteti, a priprema svega je u skladu s „otvorenim nebom“, bez suvremene opreme, pa i kada, kao ovoga vikenda zaprijeti i koji gorski pljusak.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.