Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrana, a ne oružje

Skupljaju staru hranu, kuhaju i dijele gladnima

volonteri
arhiva VL
17.01.2012.
u 11:38

Trešnjevačka tržnica lokacija je na koju odlaze po voće i povrće za pripremu hrane koju potom voze na Cvjetni trg.

Njima su siromaštvo i glad oblik nasilja za koje smo svi odgovorni. Simpatizeri su anarhizma, no nije to pravilo da biste bili jedan od njih. Pripadnici svjetski poznatog kolektiva "Hrana, a ne oružje" Ivana Pedljo i Marko Dješka zagrebački su dobri duhovi, koji svoje vrijeme rado provode pomažući onima kojima je pomoć potrebna.

Bez puno filozofiranja

Pokret kojem su se pridružili prije šest godina jedan je od najbrže rastućih aktivističkih pokreta, a sve se svodi na praktični dio, kažu.

– Nema tu puno filozofiranja. Prikupi hranu, pripremi je, podijeli gladnima i stvar je završena – kaže šturo Marko.

Skupljaju hranu po tržnicama, stari kruh iz gradskih pekarnica i proizvode kojima je rok trajanja pri kraju. Od njih pripremaju obroke, isključivo veganske, koje dijele svaka dva tjedna na Cvjetnom trgu, a na porciju toplog variva ili ukusnog rižota s povrćem dobrodošli su svi. – Jedna grupa ide u prikupljanje, a trešnjevački plac najčešća je lokacija na kojoj nalazimo voće i povrće. Ljudi su već navikli na nas i često nam pripreme pakete. Hranu donesemo u prostor u kojem je peremo, gulimo i na kraju kuhamo. Tako pripremljenu stavimo na kolica s priborom za jelo i tanjurima i vozimo do Cvjetnog trga – opisao je Marko redoslijed pripreme.

Nisu vrsni kuhari. Zapravo, Marko je akademski slikar, a Ivana diplomirani sociolog i filozof, no u očekivanju boljih vremena, mladi par ne trati vrijeme. S njima radi još šest kolega, a nemaju ni prostorije u kojima se nalaze niti sastanče. To je gubljenje vremena, kažu.

Neka samo vrate tanjure

– Recikliramo hranu i želimo dokazati da je ima dovoljno za sve. Danas nitko ne bi trebao biti gladan jer se mnogo hrane baca. Od onih koji jedu naše specijalitete tražimo samo da operu tanjure i vrate nam ih – kaže Ivana.

Zbog uvjerenja da je anarhija dobar oblik vladavine ne smatraju se utopistima. Kažu da treba krenuti od samog sebe, posao obaviti i krenuti dalje.

Komentara 2

CV
cvijece
12:40 17.01.2012.

Bravo!

KO
Kora
13:03 17.01.2012.

Da, bravo! Srce mi se kida kad zbog nekakvih \"oštrih standarda\" procjenjuju (GMO) hranu opasnom, pa - recimo - uništavaju tone i tone soje i koječega što bi ljude nahranilo. Beskurpulozno je imati norme za \"zdravlje\" a ne za (goli) život!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije