Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posebno priznanje

Škrlet - i Turopoljci svoje vino za utrku imaju

Vlado Mikulčić vinar
Kronike VG
24.03.2014.
u 09:19

- Mi svoje vino pijemo u krugu svoje obitelji i prijatelja, znači nemamo dovoljne količine za plasman na neko ozbiljnije tržište - kazao je Vlado Mikulčić, osvajač srebrne medalje na 3. Čazmanskom vinokapu, međunarodnoj izložbi vina

Vino velikogoričkog vinara Vlade Mikulčića osvojilo je posebno priznanje za najbolje ocijenjenu autohtonu sortu škrlet. Uspjeh je još veći kada se uzme u obzir da se radi o međunarodnoj izložbi, javljaju Kronike Velike Gorice.

Visoka je to srebrna medalja koju je Mikulčić donio s 3. Čazmanskog vinokapa koji je organizirala Udruga vinogradara i vinara Čazma.

-  Škrlet je sorta koja potječe iz podregije Pokuplje, vinogorja Vukomeričke gorice, ali su ga s pravom zaštitili vinogradari i vinari moslavačkog kraja jer ga intenzivno sade u posljednjih 20-ak godina. Za ovu sortu sam se odlučio upravo jer je to naša autohtona sorta i tu sam vidio priliku da kroz nekih 10-ak godina upravo kroz nadogradnju u proširenje ta sorta uspije – objasnio je Vlado Mikulčić, predsjednik velikogoričke Udruge vinara i vinogradara Grozd.

Iako sorta škrlet, kako nam je ispričao Mikulčić, potječe iz vinograda Vukomeričkih gorica, problem kod uzgoja je taj što se uglavnom radi o malim vinarima koje muče usitnjene parcele te neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Osim toga, stroge regulative europskog tržišta veliki su izazov s kojim se bore i puno veći hrvatski vinari.

- Škrlet je vino žućkasto-zelenkaste boje, ima naglašene kiseline, niske alkohole i stoga je ono vino koje je u ljetnim mjesecima osvježavajuće. Škrlet ima određenu mineralnost, lepršavo je vino i lijepo se sljubljuje s našim turopoljskim specijalitetima, posebno s našom turopoljskom kotlovinom – opisao je Vlado Mikulčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije