Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad promijenio plan

Škola u Donjem Dragonošcu ipak će biti osmoljetka

storyeditor/2022-06-09/PXL_190122_91549312.jpg
Željko Lukunić/PIXSELL
15.06.2022.
u 12:00

Građevinska dozvola ishođena je do 2023. godine, a do konca 2024. radovi bi trebali biti gotovi. Dakle, Dragonožec će imati školu i prije kraja našeg mandata – pohvalio se Korlaet.

Više od godinu i pol dana đaci iz Donjeg Dragonošca nastavu pohađaju u prostorima tamošnjeg vatrogasnog doma i mjesne samouprave, i to zato što je zgrada njihove škole nepovratno oštećena u petrinjskom potresu u prosincu 2020. Potrebno je izgraditi novu, no mjesna se uprava nikako nije uspijevala dogovoriti s Gradom oko toga hoće li to biti objekt za četiri ili osam razreda, odnosno hoće li biti samostalna obrazovna ustanova ili i dalje područni objekt Osnovne škole Brezovica. O tome smo u Večernjem pisali krajem siječnja, kada je plan gradske uprave bio da se gradi područni objekt. No, izgleda da su sad "prelomili" pa je dogradonačelnik Luka Korlaet na Radio Sljemenu najavio da će nova škola ipak biti "osmoljetka" te da bi trebala biti izgrađena do konca 2024.

– Izmijenili smo program za tu školu i shodno tome povećali i njezinu dvoranu na jednodijelnu. To smo poslali u javnu nabavu i za koji dan ćemo imati ugovorenog projektanta. Građevinska dozvola ishođena je do 2023. godine, a do konca 2024. radovi bi trebali biti gotovi. Dakle, Dragonožec će imati školu i prije kraja našeg mandata – pohvalio se Korlaet. To je, razumije se, izazvalo oduševljenje u naselju koje se za gradnju matične, a ne područne škole pokušalo izboriti online i fizičkim peticijama, dopisima, mailovima, pozivima...

– Ako se to zaista ostvari kako je najavio dogradonačelnik Korlaet, mi smo oduševljeni. U ožujku smo s njim imali zbor građana na kojem je rekao da će ispitati sve mogućnosti da se ipak izgradi osmogodišnja škola. A nešto poslije spomenuo je da će se graditi prema Državnom pedagoškom standardu kao da je riječ o mjestu s velikom stopom izgrađenosti. Nova dvorana trebala bi biti 405 kvadrata, dovoljno za naše potrebe – kaže Stjepan Cerovski, vijećnik Mjesnog odbora Donji Dragonožec.

Njegova je želja, podsjetimo, bila da se u naselju radi objekt po uzoru na Osnovnu školu Pongračevo na Trešnjevci, koja je nedavno otvorena kao područna ustanova za učenike prva četiri razreda, no za nju se planira da u sljedećih nekoliko godina bude nadograđena s dovoljno učionica da primi i đake viših razreda te da se odvoji od matične škole. Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Marijan Hrgović htio je da to odmah bude škola za svih osam razreda. No, prijepori između gradske vlasti i mjesne samouprave bili su oko toga je li to izvedivo u naselju na rubu grada. Stanovnici su upozorili da je riječ o mjestu čiji broj djece iz godine u godinu "buja", a u Gradu su u našem prethodnom članku odgovorili da je premalo upisane djece da bi se, barem u tom trenutku, mogla razmotriti ideja o matičnoj osnovnoj školi. Međutim, dodali su tada, ta mogućnost nije isključena za budućnost •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije