Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u školu pošli 1949.

Sjeli u klupe 60 godina nakon završetka škole

godišnjica mature (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
25.04.2013.
u 17:00

Redovito se okupljaju svakih pet godina ispred škole, ovaj put stiglo ih je dvadeset

Njihova generacija započela je školovanje neposredno nakon završetka II. svjetskog rata, a sada je došao i dan kada slave 60. obljetnicu mature. Otkako se okupljaju, svakih pet godina od 15. godišnjice, strojari i elektrotehničari građevinsko-arhitektonskog ili geodetskog smjera nalaze se ispred I. Tehničke škole Nikola Tesla, ulaze u jednu od učionica, sjedaju u klupe, a ovaj put, kada se okupilo njih dvadesetak, pjesmom su se prisjetili preminulih profesora i kolega. 

– Upisali smo se u školu 1949., kada se u slobodnoj prodaji nisu mogle kupiti osnovne potrepštine, a kamoli knjige, pribor za pisanje, šestar, ravnalo... Nedostatak udžbenika nadomjestila je živa riječ profesora, a dragocjeni izvor znanja bile su bilježnice brzopišućih kolega – priča Stjepan Badanjak, koji zajedno s kolegom Franjom Vidakovićem sve vrijeme organizira okupljanja. Dvojica entuzijasta za ovaj su sastanak otisnula i godišnjak, u kojem su se prisjetili svih anegdota iz tadašnje Savezne srednje tehničke škole, zadužene za naobrazbu mladih ljudi koji će sudjelovati u elektrifikaciji tadašnje Jugoslavije, jedne od ključnih točaka za razvitak države. Status savezne škole imala je i zbog visokih kriterija.

– Upisalo nas se 180, a završilo je 86 maturanata. Po tome se vidi koliko su bili strogi – kazao je Vidaković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije