Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDU PO POBJEDU

Šišao sam Ćiru i Čolu, a sad idem na svjetski kup frizera

Vlasnik frizerskog salona Potepuh Dragutin Sastić putuje na svjetsko natjecanje u Pariz
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/22
14.09.2019.
u 09:03

Škare i češalj glavni su im alat, a svojim umijećem predstavljaju Hrvatsku na najpoznatijem strukovnom natjecanju u Parizu

Jedan je od frizera s najduljim stažem u zemlji, bivši je profesionalni nogometaš, svirao je u brojnim bendovima, među kojima i grupa Teen, a pod njegovim škarama i britvicom bili su i Tomislav Ivčić, Miroslav Ćiro Blažević, Zdravko Ćolić... Dragutin Sastić, 66-godišnjak poznat pod nadimkom Potepuh, vlasnik je istoimenog frizerskog salona u Ilici, a s dvoje kolega ove godine predstavlja Hrvatsku na najpoznatijem svjetskom natjecanju frizera koje se održava u Parizu.

“Zarazila” ga mama

– Od djetinjstva imam tri ljubavi: nogomet, glazbu i uređivanje kose i brade – govori Sastić koji je radio u hotelu Interkontinental i Esplanadi, a svoj je prvi salon otvorio 80-ih u Puli. Kasnije je otišao u Frankfurt, a početkom stoljeća vratio se u Zagreb i otvorio “Potepuh”. U salon mu dolaze muškarci i žene svih dobi, ali nešto je, kaže, više muških mušterija, čiju bradu i brkove oduvijek uređuje “po starinski”.

– Ma kakvi brijaći aparati, koristim samo britvice. Tajna je u omekšavanju kože prije brijanja. Prvo je namažem kremom, zatim otvorim pore time što na lice stavim vlažni ručnik pa onda obrijem britvicom. Poslije toga malo kolonjske i kreme, pa pudera na vrat, i to je to – objašnjava Sastić dodajući kako od poznatih mušterija najljepšu kosu ima Vlado Kalember.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

U izlogu “Potepuha” stoje dva Johna. Riječ je o lutkama, a s Johnom Prvim osvojio je titulu prvaka Europe u Parizu, a potom s Drugim u istom gradu postao vicešampion svijeta. Sudjelovao je i lani na svjetskom natjecanju u Parizu, no bio je diskvalificiran, i to zbog sakoa na lutki.

– Pravila su zaista rigorozna, propisano je i kakav smoking mora imati lutka, a njegova boja mora se slagati s bojom kose. A moj je lutak nosio kožnu jaknu – objašnjava Sastić, koji se za ovogodišnje natjecanje počeo pripremati prije dva mjeseca i kaže kako ne očekuje ništa manje od pobjede.

Na pobjedu puca i 26-godišnji Mario Vidaček, Varaždinac koji je već s 20 godina otvorio vlastiti frizerski salon “Vida hairdressing” na zagrebačkim Vrbanima. Ljubav prema uređivanju kose naslijedio je od mame, također frizerke, a upravo je u ovom zanimanju, kaže, spojio svoje dvije ljubavi.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Htio sam postati modni dizajner, a onda sam shvatio da se i na kosi mogu kreativno izraziti, možda i više nego s odjećom – govorio Mario koji je bio na čak četiri svjetska natjecanja. Prije tri je godine na Europskom natjecanju u Mađarskoj bio najbolji, a prvo je mjesto početkom ožujka osvojio i na sajmu Hair Expo u Zagrebu. U Parizu će se natjecati u kategorijama avangarde i šišanja, a pokazat će, kaže, nešto neviđeno.

– Već sam godinama na tim natjecanjima i želio sam napraviti nešto što još nitko nije. Nakon puno isprobavanja i improviziranja, odlučio sam se za 2D frizuru u kojoj će se naći i kocke – otkriva.

Posao frizera, pogotovo za mladog vlasnika salona, dodaje, dosta je stresan, ali kada mušterija ode s osmijehom na licu, to nema cijenu.

U društvu najboljih

Da je zadovoljstvo klijenta najljepši dio posla, slaže se i naša najmlađa frizerska reprezentativka Matea Mesić, 21-godišnjakinja iz Velike Gorice koja se također može pohvaliti brojnim nagradama. Lani je na Svjetskom prvenstvu u Parizu, gdje je bila prvi put, osvojila broncu, a ove se godine natječe u kategorijama vjenčana i prestige gala frizura, za što marljivo trenira već dva mjeseca.

– Konkurencija je jaka, a neki to shvaćaju toliko ozbiljno da s trenerima vježbaju i više od pola godine – kaže Matea koja trenutačno radi u frizerskom salonu “Impulse” u Gorici, a jednoga će dana, kaže, otvoriti i vlastiti.

Foto: Matija Habljak/Pixsell/ Tomislav Miletic/PIXSELL

Natjecanje organizira OMC, najveće svjetsko udruženje frizera, a pred 20-ak će sudaca u raznim kategorijama nastupiti nekoliko stotina sudionika iz cijeloga svijeta.

– To je jedno od najstarijih natjecanja i velika je potvrda za sudionike jer na njemu struka ocjenjuje struku. Zato je svatko tko dospije na natjecanje zapravo u vrhu frizerskog svijeta – objašnjava Joško Tafra, predsjednik Ceha frizera Hrvatske obrtničke komore, koji organizira odlazak naših predstavnika u Pariz. U svojim se kategorijama natječu sutra i u ponedjeljak, a kući se vraćaju u utorak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije