Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Širimo poduzetničku zonu, gradimo još jedan vrtić, a od Nove godine ukidamo prirez'

Mato Čičak, načelnik Rugvice, govori o projektima kojima su stekli status jedne od najuspješnijih općina u zemlji te o budućim ulaganjima
06. rujna 2019. u 11:28 2 komentara 3472 prikaza
Rugvica
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kad općina Rugvica slavi svoj dan, ne radi to jednim događajem. Tamošnje “feštanje” traje dva tjedna pa se tako još od 24. kolovoza uživa u Danima Rugvice uz niz koncerata, smotru folklora, vatrogasno nadmetanje, natjecanje u roštilju, ali i pripremi gulaša, te veliku utrku i nogometni turnir. Slavlje završava sutra svečanom sjednicom Općinskog vijeća, a tim povodom s načelnikom Matom Čičkom razgovarali smo o tome što se u Rugvici postiglo ot kad je sjeo u tu važnu fotelju, kao i što budućnost nosi za njegovu općinu.

čičak 100 dana mandata Novi čelnik Rugvice: Đacima smo kupili knjige, uvodimo i brzi internet do svih kuća

Imate jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, samo pet posto. U čemu je “kvaka”?

Nema tu zapravo neke tajne. Svatko tko želi raditi u općini Rugvica može jer imamo dovoljno radnih mjesta i stalno se otvaraju nova. Evo, primjerice, lani je pokraj Ikee otvoren Designer Outlet Croatia, sagrađen je cijeli mali grad dizajnerskih trgovina. Tu je otvoreno 400 radnih mjesta. Za otprilike godinu dana planira se proširenje centra pa će to značiti još zaposlenika. Zasad je u ovaj projekt uloženo 33 milijuna kuna, dok je ukupna investicija 88 milijuna.

Rugvica je općenito na glasu i kao ekonomski uspješna. Kako ste to postigli?

Mislim da je za to prije svega zaslužan smještaj naše općine, a jedan od bitnih faktora jest i pomicanje naplatnih kućica, koje su prije bile u Ivanjoj Reki, a sad su u Ježevu. Također smo općina susjedna s gradom, što je izvrsno za razvoj poduzetništva. Pametno smo radili i doprinijeli da svake godine ima sve više poduzetništva. U posljednjih mjesec dana prodali smo općinske zemlje u vrijednosti 10 milijuna kuna. Imamo velika ulaganja u budućnost i stalno imamo nove kontakte i pozive.

Mato Čičak | Autor : Patrik Maček/ PIXSELL Foto: Patrik Maček/ PIXSELL

Koji je bio najteži izazov vaših prvih načelničkih dana?

Najteže nam je palo što, dok nisam postao načelnik, nismo imali otvorenih projekata, ali smo i po tom pitanju uspjeli nešto napraviti. Kontinuirano radimo na novim projektima i investicijama. Svaki novi posao na početku je dosta težak, ali s vremenom smo pohvatali konce. Sad sam načelnik četiri godine i mislim da je ovaj način rada pridonio razvoju općine i investicija, no zaslužni su i cijela Općina i njihovi djelatnici.

A o kakvim je projektima riječ?

Za moga mandata počeli smo dosta koristiti sredstva iz Europskih fondova. Zajedno s Gradom Dugim Selom provodimo veliki projekt gradnje sekundarne kanalizacije koji je vrijedan 220 milijuna kuna. Iz EU fondova došlo je 90 posto novca, a 70 posto mreže koja se gradi spada u našu općinu. Lani smo otvorili vrtić za 110 naših mališana, a krajem ovog mjeseca počet će radovi na gradnji novog, u vrijednosti deset milijuna kuna. Od tog iznosa iz Europe smo dobili devet.

Također je u postupku natječaj za proširenje poduzetničke zone Rugvica – sjever, što bi trebalo stajati 16 milijuna kuna, a devet milijuna sufinancira EU. Ukupna vrijednost projekata koje smo dosad proveli, provodimo ili mislimo provesti jest 180 milijuna kuna.

03.02.2014., Zagreb - Nove ZET-ove autobusne linije u Sopnici Jelkovec koje povezuju to naselje sa gradom. Linija 279 za Dubec.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL prijevoz Od Rugvice do Kvatrića ZET-ovim autobusom

Što vam je kao načelniku najvažnije za budućnost Rugvice?

Još kad sam se kandidirao za načelnika zalagao sam se za djecu i mlade i zato mi je najvažnije ulaganje u njih, a mislim da smo kao općina po tome jedna od vodećih u Hrvatskoj, počevši od mjera za novorođenčad nadalje. Za svako prvo i drugorođeno dijete poklanjamo 3000 kuna naknade, a za treće i svako sljedeće iznos je 5000 kuna.

Plaćamo prijevoz za sve srednjoškolce i studente, a potonje i stipendiramo, njih 155, s 1500 kuna mjesečno. Naši osnovnoškolci, a imamo ih 715, imaju besplatne knjige i svu opremu već četiri godine. Puno ulažemo i u djecu koja se bave sportom, u koji smo direktnim donacijama uložili milijun kuna, a svake godine investiramo još toliko u sportske objekte. Kupili smo zemlju za četiri milijuna kuna na kojoj ćemo graditi sportski centar za naše jako uspješne sportaše.

Što Rugvicu čeka u godinama koje dolaze?

Najveća je novost da od Nove godine ukidamo prirez. Vidimo to kao mjeru kojom bismo našim stanovnicima omogućili veću plaću, a time i kvalitetu života. U zadnje vrijeme imamo sve više doseljavanja pa je ova mjera dodatna motivacija da i drugi požele živjeti u Rugvici. U suradnji s općinom Odžak iz BiH, usto, staru školu u Jalševcu Nartskom prenamijenit ćemo u dom zdravlja, a Općina Rugvica iz tog će projekta dobiti 6,8 milijuna kuna.

Pogledajte video

 

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Cringer:

    Da žderete i pijete 2 tjedna a od kanalizacije ništa. Ljudima govna teku po cesti i svaki mjesec moraju plaćati odvoz fekalija,uz to još i plaćamo izgradnju kanalizacije koju nećemo vidjeti idućih 15 godina. Imate i novce za obnovu DVD ... prikaži još! domova da je pijancima ugodnije lokat ali nemate za kanalizaciju

  • hydra:

    Ja ba, pravo dobro, malo je to dva tjedna fešte.... Plačamo najskuplji odvoz smeća, najskuplju vodu a poslije sela Novaka Oborovskih , nema kanalizacije nema čak ni normalnog javnog prijevoza.....