Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Matici hrvatskoj

Sinjani se pjesmom i izlaganjima prisjetili Hrvatskog proljeća

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
22.03.2018.
u 14:14

Među govornicima bili su i Jakov Žižić, Nikola Muslim, Ivica Radoš te Hrvoje Klasić, a zapjevali su Đani Stipaničev i Dražen Žanko

“Tu je tvoja zemlja, tu sagradi dom”, zapjevao je sinoć u prostorijama Matice hrvatske Đani Stipaničev.

Ljudima u punoj Velikoj dvorani, među kojima su bili i Miro Bulj te Ivan Šipić, nije trebalo dugo da se pridruže Stipaničevu te pjesmom otvore još jednu tribinu, naziva “Sjećanje na Hrvatsko proljeće”, koju je organizirao zagrebački Klub Sinjana.

1/20

– Cilj ovakvih skupova jest evociranje uspomene na važne dijelove hrvatske povijesti, ali želi se i da doprijeti do mlađih generacija – istaknuo je predsjednik Kluba Sinjana Davor Varenina te dodao kako je nužno poznavanje povijesti kako bismo svoju zemlju mogli (sa)čuvati i za budućnost. Budući da je i za vrijeme Hrvatskoga proljeća 1971. bitnu ulogu odigrala Matica hrvatska, prvi govornik na tribini bio je njen potpredsjednik Stjepan Sučić koji se usredotočio na položaj hrvatskoga jezika 70-ih godina, a uslijedilo je izlaganje Jakova Žižića, asistenta na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Dražen Žanko počastio je posjetitelje pjesmom “Od stoljeća sedmog”, da bi nakon njega uslijedila izlaganja Nikole Muslima, kao i dr. sc. Josipa Mihaljevića s Hrvatskoga instituta za povijest.

Izlagali su i doc. dr. sc. Hrvoje Klasić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te novinar i publicist Ivica Radoš.

Komentara 1

DU
dunhill
20:25 30.03.2018.

Na žalost, Matica hrvatska je danas postala sve ono protiv čega se sama desetljećima borila. Nekada je sama bila najveći zviždač protiv komunističkog sistema, protiv vladajučeg jednoumlja i partije, a dok danas pa sudi, hapsi i proganja sve one koji misle drugačije, pa čak i one iz vlastitih redova (npr. slučaj tajnika Turine iz 2012.?!) a posebice ako se njoj i njenoj vladajućoj kliki suprotstave. Gdje je nestao onaj istinski hrvatski duh matičarstva? Gdje je nestalo ono pravo i istinsko hrvatsko "zviždaštvo", borba protiv opresije, jednoumlja, nejednakosti, netolerancije, mržnje, rasizma....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije