Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIZANJE STANDARDA

Sigurnost u zagrebačkim školama: 150 ih ima kamere na ulazu, zaključavaju vrata za vrijeme nastave

Zagreb: OŠ Ante Kovačića u Španskom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
09.05.2023.
u 11:14

Kao i u mnogim drugim gradovima Hrvatske sigurnost ulaska u škole u Gradu Zagrebu kontrolira uglavnom tehničko osoblje škole - domari i čistačice

Građanski odgoj i obrazovanje te fakultativni predmet Škola i zajednica, odnosno izvannastavna aktivnost Zajednica aktivnih građana  samo su neki od načina na koji, smatraju u Gradu Zagrebu, mogu utjecati na sigurnost u zagrebačkim školama. Predmeti su to u kojima je između ostalog veliki naglasak stavljen na  osvješćivanje učenica i učenika o problemima vršnjačkog i drugih vrsta i oblika nasilja, mentalnom zdravlju te razvoja odgovornog i nenasilnog ponašanja prema sebi, drugima i zajednici.

Samo ove školske godine tim je dodatnim aktivnostima u školama u metropoli obuhvaćeno 1500 učenika koji su upisali fakultativne predmete u svojim školama. Uz te u Gradu Zagrebu, kako su odgovorili na upit Večernjeg lista, očekuju smjernice, planove i rezultate radne skupine koju je najavilo osnovati Ministarstvo obrazovanja u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova s ciljem podizanja sigurnosnih standarda i zaštite učenika i nastavnika, s kojima bi se po najavi ministra Radovana Fuchsa trebalo povećati sigurnost školskih zgrada.

Do tada kao i u mnogim drugim gradovima Hrvatske sigurnost ulaska u škole u Gradu Zagrebu kontrolira uglavnom tehničko osoblje škole - domari i čistačice, iako u Gradu Zagrebu ističu da zagrebačke škole u pravilu zaključavaju ulazna vrata tijekom nastave. Za razliku nekih drugih država, Hrvatske škole u svojim ustanovama nemaju angažirane zaštitare.

- Sve zagrebačke škole imaju protokole o postupanju u kriznim situacijama. Škole nemaju angažirane profesionalne zaštitarske službe, no ulaske u školu, posebice odraslih osoba, kontrolira tehničko osoblje škole.Škole, u pravilu, zaključavaju ulazna vrata tijekom nastave te tako dodatno onemogućavaju ulazak neovlaštenih osoba - poručili su iz Grada Zagreba.

U metropoli je iz proračuna financirano postavljanje videonadzora kojeg trenutno ima 150 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, a svi preventivni programi u osnovnim i srednjim školama provode se u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, Savjetovalištem Luka Ritz, Poliklinikom za zaštitu djece i mladih, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar, Centrom za zdravlje mladih, Policijskom upravom zagrebačkom, organizacijama civilnog društva i drugima.

-  S više od 500.000 eura godišnje podržavamo i financiramo rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih, Savjetovališta Luka Ritz te Centra za zdravlje mladih, čiji stručnjaci, u suradnji s relevantnim dionicima, provode niz projekata, programa i aktivnosti namijenjenih prevenciji nasilja i zaštite zdravlja mladih, kako u školama, tako i izvan njih. Tijekom 2022. godine, primjerice, Savjetovalište Luka Ritz provelo je više od 3.500 edukativnih aktivnosti, savjetovanja i programa psihosocijalne podrške. Dodatno, samo prošle godine za sufinanciranje 30 preventivnih programa udruga izdvojeno je 185.000 eura, a spomenutim je programima samo tijekom 2022. godine obuhvaćeno 10 tisuća djece i mladih. - odgovorili su iz Grada Zagreba.

 

Ključne riječi

Komentara 2

TE
TexWiller
08:31 10.05.2023.

Je, vrata se zaključavaju, i onda roditelji, bake, djedovi čekaju djecu na ulazu i kuckaju da ih netko primijeti, što je i ok, a onda bez problema sa djecom dok je odomor uđe lopov koji je lijepo po hodnicima počistio trenirke i bolje tenisice. Na kameri se vidjelo kako isprobava tenisice mog klinca i lijepo odlazi kao iz besplatnog dućana. Odgovor ravnateljice je -zašto ste kupili skupe tenisice!? Policiju kao oni ne mogu zvati, a svaki roditelj koji je otišao prijaviti završilo je prijavom protiv N.N. koji se uputio u nepoznatom smjeru.

Avatar mrIvan
mrIvan
14:24 09.05.2023.

OK je zaključati vrata za vrijeme nastave - ali ih opet moraš otvoriti tijekom odmora. Nedavni incident s mačetom dogodio se baš za vrijeme odmora. Dakle, budale teško možeš zaustaviti a da cijeli sustav ne prilagodiš baš budalama. A to je onda "zatvor" za normalne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije