Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra u ZAPREŠIĆU

Šetnja Novim dvorima uz banove mračne tajne

NOVI DVORI
Foto: TZ Zaprešić
12.06.2020.
u 13:23

Tura je doživjela svoju premijeru, kaže direktor Turističke zajednice Toni Ganjto, na prošlim Jelačićevim danima, proslavi Dana grada, pa su je zbog velikog interesa odlučili ponoviti.

Dočekat će vas travarka koja je liječila bana Josipa Jelačića. A onda će vas povesti u šetnju Novim dvorima kroz crnu noć i podijeliti s vama mračne tajne tog imanja. Riječ je zapravo o tematski vođenoj turi “Večernje priče iz Novih dvora Jelačićevih” u organizaciji Turističke zajednice Zaprešića koja starta sutra u 20 sati na ulazu na imanje, odnosno kod velike karte na početku Aleje Đure Jelačića. Tura je doživjela svoju premijeru, kaže direktor Turističke zajednice Toni Ganjto, na prošlim Jelačićevim danima, proslavi Dana grada, pa su je zbog velikog interesa odlučili ponoviti.

– Ideja je bila da se ispričaju manje poznate, a pikantnije činjenice iz povijesti koje su vezane uz bana i njegovo imanje. Primjerice, neki kažu da su bana trovali i pogrešno liječili, a dio povjesničara i danas dvoji je li umro prirodnom smrću, s obzirom na to da medicinska dokumentacija nije sačuvana… – govori Ganjto. Travarka tako vodi u obilazak vršilnice, zgrade u kojoj se vršilo žito, dvorca i Muzeja Matija Skurjeni te drugih lokacija na imanju, a udijelit će i savjete za pripremu ljekovitih i ljubavnih napitaka koje je spremala i samome banu. Jer ban Jelačić glasio je i za velikog zavodnika kojem žene nisu mogle odoljeti.

– Na jednom dijelu imanja uredit ćemo i manji laboratorij u sklopu kojeg će travarka također pokazati kako se pripremaju napici, a pridružit će joj se i duh bana, ali i njegove supruge Sofije. Nova večernja šetnja bit će 20. lipnja, dok je sljedeća 11. srpnja, kada ćemo otvoriti i povijesnu poučnu stazu prilagođenu djeci – kaže direktor zaprešićke Turističke zajednice. Ulaznica košta 50 kuna, još ih ima, a potrebno je doći 10 – 15 minuta ranije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije