Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

SDP povukao Bernardića iz utrke. Želi Ostojića za gradonačelnika

Gradski odbor bit će sazvan sljedeći tjedan i tada će razmotriti odluku Predsjedništva koje je zauzelo svoj stav.
19. prosinca 2012. u 17:20 101 komentara 4 prikaza
'25.10.2012., Zagreb - Djelatnicima UN-a u uredjenju Centra za autizam u Studentskom gradu pridruzio se ministar Rajko Ostojic i Sanja Music Milanovic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je povući Davora Bernardića iz utrke za mjesto zagrebačkoga gradonačelnika te umjesto njega kandidirati ministra zdravlja Rajka Ostojića. Protiv odluke vrha stranke nije glasovao ni sam Bernardić: pri izjašnjavanju o kandidaturi kolege Ostojića, kojemu može zahvaliti i uspon u stranci, ostao je suzdržan.

- Ja nisam čovjek koji odustaje, nisam čovjek kojem je to u biću, ja sam jednostavno borac. Takav sam po prirodi. Ali Predsjedništvo SDP-a ima pravo donijeti političku odluku. Gradski odbor bit će sazvan sljedeći tjedan i tada će razmotriti odluku Predsjedništva koje je zauzelo svoj stav. Siguran sam da će zagrebački SDP, potpuno sam uvjeren u to, pobijediti na izborima u svibnju - kazao je kratko Bernardić nakon što je sam, vjerojatno samoinicijativno, izišao pred novinare ispred zgrade SDP-a na Iblerovu trgu. Nitko od ostalih petnaest članova Predsjedništva SDP-a nije obrazložio odluku koju su donijeli. Poslali su samo priopćenje u jednoj rečenici kojim kažu da je Predsjedništvo odlučilo da kandidat za gradonačelnika bude Ostojić, a svi su, osim Zlatka Komadine i Marine Lovrić-Merzel, iz zgrade izišli skrivećki, na stražnji izlaz. - Predsjedništvo je donijelo odluku koja je, vjerujem, dobra za grad Zagreb, dobra za SDP grada Zagreba i dobra za kolegu Bernardića. Uvijek vam je u životu tako, okolnosti čine puno toga.

Rekao sam nešto na Predsjedništvu, nikada ne šutim - izjavio je Komadina, za kojega kažu da je bio šutljiv na sjednici. No i oni koji su željeli šutke podržati odluku šefa Zorana Milanovića u tome nisu uspjeli jer je Milanović inzistirao da se svatko pojedinačno izjasni. Navodno je pri tome bio prilično žustar. U žustrosti su mu se priklonile potpredsjednica stranke Milanka Opačić i Marina Lovrić-Merzel, koje su tražile da se zagrebačka organizacija SDP-a raspusti te su Bernardiću prigovorile da posljednjih godinu dana loše radi.

- Izgledam li ja vama agresivno? Pogrešno ste informirani. Predsjedništvo nije promijenilo odluku, ono ima pravo na svoje mišljenje i to konsenzusom, i to je dalo u priopćenju - kazala je M. Lovrić-Merzel, ne želeći, kao ni Komadina, odgovoriti što ih je to potaknulo da pet mjeseci prije izbora promijene kandidata za gradonačelnika. Bernardić, doznajemo, ne zamjera Ostojiću što mu je preoteo mjesto jer smatra da je "gurnut u priču".

Ostojić, koji je prije dva mjeseca stajao uz Bernardića tvrdeći da je najbolji kandidat, na sjednici Predsjedništva bio je tih te se vidjelo da mu nije bilo ugodno zbog nastale situacije. Iako je Bernardić kazao da ne odustaje od utrke, on ipak neće ostati kandidat za gradonačelnika jer Gradski odbor neće raspravljati o tome tko će biti kandidat SDP-a, nego će razmotriti odluku Predsjedništva da kandidat bude Rajko Ostojić. Josip Leko, doznajemo od člana Predsjedništva, uz podršku Gordana Marasa i Zlatka Komadine, racionalno je postavio situaciju te tražio da se napiše izvještaj u kojemu će se argumentirati zašto je Predsjedništvo odlučilo promijeniti odluku Gradskog odbora. Prema svemu sudeći, Bernardić ne namjerava izići iz stranke, što uostalom i ne iznenađuje jer je njegova politička karijera vezana uz SDP, u koji se učlanio s osamnaest godina.

>>Bernardićeve šanse mjere se u promilima. Novi kandidat Ostojić?

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar KAPELSKI
  KAPELSKI:

  E kad smo napokon saznali tko će suprotstvaiti Bandiću. Pa Milane najiskrenije čestitke na novom mandatu.

 • bubimir:

  rajko ostojić je ustvari trebao biti kandidat za gradonačelnika samobora, ali su se u zadnji trenutak predomislili jer se zoka raspituje za tu poziciju

 • ruuddude:

  uz dužno poštovanje, ak je bandić u prednosti pred njim što više treba o njemu reći? bandić?batman iz čučerja?alllloooo