Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Saznajte kako je izgledao Zagreb nakon potresa 1880.

U sklopu stalnog postava obići će se digitalizirane negative na staklu zagrebačkog fotografa Ivana Standla koji je dokumentirao štete tog razornog potresa
03. kolovoza 2020. u 14:29 1 komentara 8665 prikaza
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/4

Rušile su se kuće, drobili su se zidovi, pucale su obrambene kule i bedemi, padala su krovišta i urušavali stropovi.

A Zagrepčani su panično bježali iz svojih domova zbog potresa koji je 9. studenog 1880. u 7 sati, 33 minute i 50 sekundi pogodio metropolu. Kako je glavni grad izgledao nakon udara s epicentrom između Kraljeva Vrha, Zeline i Kašine moći će vidjeti svi koji ovaj tjedan posjete Muzej grada Zagreba, gdje pripremaju tematska vodstva o potresu s kraja 19. stoljeća. U sklopu stalnog postava obići će se digitalizirane negative na staklu zagrebačkog fotografa Ivana Standla koji je dokumentirao štete tog razornog potresa. Prvo je vodstvo sutra u 11 i 15 sati, a u obilazak će se u istim terminima moći svaki dan do subote te u nedjelju u 10 i 12.30 sati.

Tematska se vodstva ne naplaćuju, prisustvuje im se uz kupljenu ulaznicu za stalni postav. S obzirom na ograničen broj sudionika (maksimalno 10), obavezno je najaviti dolazak bar dan ranije e-mailom (info@mgz.hr) ili telefonom (01/ 48 51 361, 01/48 51 362).

U muzeju su prvo planirali ovaj tjedan organizirati turu "Družba Isusova i školstvo u Hrvatskoj u 17. i 18. stoljeću", no zbog nepredvidivih okolnosti su promijenili temu.

 

 

 

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude