Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moj kvart

Sandi Cenov: Moj glas ide Britancu, umjetničkom trgu

sandi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
12.06.2017.
u 18:18

Glazbenik je odrastao u Ivanić-Gradu, a kad je 1986. našao bend, spakirao je ruksak i doselio se k baki u Gajnice

Kad je bio klinac, kaže Sandi Cenov, zavjetovao se da će kupiti stan iz kojeg će moći prošetati do Saloona. Kultni zagrebački klub bio mu je omiljeno mjesto za izlazak, ali i za svirku jer zidovi legende s Tuškanca, govori, nosili su posebnu kemiju. U Saloon sad pješke ne odlazi, ali ove godine slavi 18. godišnjicu na Britancu, trgu koji, kako kaže, ne bi zamijenio ni jednom drugom lokacijom u gradu. A živio je u gotovo svim kvartovima.

Sviraj ako si dobar u školi

– Gajnice, centar, Gračani, Novi Zagreb – nabraja pjevač gdje je sve živio, prisjećajući se svojih „zagrebačkih početaka“. Odrastao je u Ivanić-Gradu, a kad je 1986. našao bend, spakirao je ruksak i doselio k baki u Gajnice. Bilo je pomalo i logično da doseli u metropolu, kaže, jer ionako je svaki dan iz Ivanića putovao u srednju školu. Bio je dobar đak, ali gitara ga je ipak zanimala malo više od ocjena.

– Moji su mi rekli da mogu svirati ako u školi bude sve okej, pa sam se toga i držao – govori Sandi Cenov, koji je, priznaje, bio glavni zabavljač na svim školskim tulumima. Ne zna ni sam u kojem je točno trenutku odlučio da se glazbom želi baviti profesionalno, ali muzičari koji su bili prave zvijezde dodatno su ga privukli notama.
– Prije je čitava scena bila drukčija. Prave face bili su baš prave face, danas mi se čini da je glazba ili narodnjak ili alternativa – kao da nema sredine. Kad sam doselio u Zagreb pa na ulici vidio Juru Stublića, nisam mogao doći sebi – uz smijeh prepričava Cenov, koji je ove godine proslavio i 25 godina karijere. Nastupa svaki vikend, a preko tjedna, kaže, odmara. Vrijeme provodi uglavnom sa suprugom Ilinom, 11-godišnjom Zarom te 8-godišnjim Mikulom ili je na putu „sa svojim bajkerima“. Strastveni ljubitelj motora postao je i prije rođenja jer se njegov otac, dok je majku vozio u rađaonicu, probijao upravo među vozačima Svjetskog prvenstva u brzinskom motociklizmu. Ipak, priznaje Cenov, po gradu se često kreće „cipelcugom“, a katkada čak i romobilom.

– Jedan je to od razloga zašto sam zaljubljen u svoj kvart. Blizu je glavni trg ako treba nešto obaviti, a i Tuškanac ako se zaželim prirode – govori glazbenik koji priznaje da se zelenila ipak rijetko zaželi. Voli asfalt jer na njega je jednostavno navikao, pa se čak, govori, od svih kvartova u kojima je živio, najteže se priviknuo na Gračane. Asfalt mu godi i na Britancu, na kojem najčešće uživa u kavi na suncu. Iako na tržnicu ne odlazi jer taj dio, kaže, obavlja supruga, često prošeće po sajmu antikviteta.
– Britanac je nekako umjetnički trg i to mi se jako sviđa. Baš smo supruga i ja zaključili da takav mali, poseban trg postoji u svakom većem gradu u Europi u kojem smo bili. Mjesto na kojem se okuplja jednostavno malo drukčija ekipa – govori Cenov koji iz glavnog grada ne planira otići. Možda tek kad bude u mirovini. Budući da je rođen u Opatiji, šest mjeseci volio bi provoditi u Zagrebu, a šest uz more. Što se metropole općenito tiče, kaže pjevač, ona se nije mnogo promijenila.

– Grad kao grad postao je mnogo ljepši i uređeniji. Ali ljudi su postali više koncentrirani na vlastiti interes. Kao da im je važan samo profit, prije to nije bilo tako – objašnjava glazbenik, pa dodaje kako je njegova ljubav prema glazbi ista kao i prvog dana.

Na Medvednici i skija

Trenutačno se sprema na snimanje spota za novu pjesmu „Najljepša“, a veseli mu se, govori, kao da je prvi. Da se bave nečim što im nikada neće dosaditi, uči i svoju djecu koja pokazuju sklonost za muziku, ali interesi su im još uvijek, kaže, poprilično „raspršeni“.

– Oni vole raditi sve – kroz smijeh govori pjevač koji je svojim klincima dao iste naputke kao nekoć njegova mama njemu. Raditi mogu što god ih zanima, ali samo ako sve štima u školi.
– To im je osnovna obveza. Onda je na redu sve ostalo – kaže Cenov koji se s obitelji, osim u kvartu, najčešće druži na Sljemenu. Do vrha Medvednice voli prošetati, a zagrebačko mu brdo nije strano ni kad odluči „pustiti skiju“.
– Jednostavno nema smisla propustiti iskoristiti sve ljepote i prednosti grada u kojemu živimo – zaključuje Sandi Cenov. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar punkufer
punkufer
19:30 12.06.2017.

Britanac je uništen i trenutno je najružniji trg u Zg. Baš si izabrao...

WU
wuggibiba
20:04 12.06.2017.

A zasto se nisi borio za Britanac? Zasto nisi organizirao prosvjed protiv devastacije povijesti toga placa? Hoces li sutjeti kad Bandic nekom svom jaranu proda Britanac kao sto je to i sa Cvjetnim trgom napravio? Uskoro ce graditi podzemne garazeaze na tom placu, a gdje ces onda biti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije