Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matija Hržić

Samoborski inovator postigao izvrstan uspjeh u Sarajevu, nagradu mu uručio Mate Rimac

Rimac
Foto: Privatna arhiva
1/4
13.12.2020.
u 17:45

Matija je bio jedan od 36 inovatora i inovatorica koji su se takmičili Sajmu „Sarajevo 2020“, a mentor mu je bio Ivan Vlainić, nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi Samobor.

Nakon što je zajedno s kolegama Lovrom Stipanovićem i Josipom Orozom "razvalio" na međunarodnoj izložbi ARCA, mladi samoborski inovator Matija Hržić u Sarajevu je na prvom virtualnom Sajmu inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020", osvojio treće mjesto i Specijalnu nagradu "Sarajevo 2020". Mentor mu je bio nastavnik u Strukovnoj srednjoj školi Samobor i inovator Ivan Vlainić, a nagradu mu je uručio Mate Rimac koji je također bio jedan od Vlainićevih učenika.  Zahvaljujući nagradi,Hržićeva  inovacija Pametna pčelarska vaga će nositi znak Međunarodne federacije udruženja izumitelja poznatije pod skraćenicom IFIA.   

Što je u stvari pametna pčelarska vaga? Pčelinjaci su, naime, često udaljeni i po stotinu kilometara od prebivališta pčelara što onemogućuje redovito nadgledanje. Vaga je zato opremljena mnogim senzorima, a postavljanjem košnice na vagu te implementacijom njenih senzora unutar košnice pčelaru svi bitni podaci mogu biti dostupni u realnom vremenu. Tako pčelar može pravovremeno djelovati i primijeniti rješenja za uočene probleme kako bi potencijalno spriječio rojenje, gladovanje ili pomor svoje pčelinje zajednice.

Matija je bio jedan od 36 inovatora i inovatorica koji su se takmičili Sajmu „Sarajevo 2020“. Iz jedne od najopremljenijih laboratorija za vježbe u Hrvatskoj, Matijino izlaganje su uživo pratile učenice i učenici Srednje strukovne škole i navijali za njegov što bolji plasman. Matijina inovacija je izložena u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru koju su pohađali i Matija i Mate, a danas pored nje prolaze brojne učenice i učenici koji pored profesora Ivana i Mate imaju još jednog uzora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije