Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Samobor iz 1764. slagao je 12 godina pa onda i sedam mjeseci obnavljao maketu na 15 kvadrata

Pasionirani maketar Marijan Majdak autor je i restaurator spektakularnog podsjetnika na povijest grada
18. svibnja 2021. u 12:55 1 komentara 2300 prikaza
Foto: Ivan Tibor Grujić/Samoborski muzej
Pogledajte galeriju 1/6

Počeo ju je slagati iz nostalgije prije više od 30 godina, dok je još živio u Njemačkoj. Maketu koja prikazuje kako je Samobor izgledao 1764. izrađivao je prema nacrtima kraljevskog protonotara Antuna Petra Praunspergera. Trebalo je 12 godina i 3700 sati da je pasionirani maketar Marijan Majdak dovrši, a kako bi precizno odgovarala propozicijama Samobora iz 18. stoljeća u omjeru 1:100, maketa je na kraju dosegnula 15 kvadrata. Odnosno, radilo se o 15 ploča veličine 1x1 metar.

Oštećena pri preseljenju

Maketa je 2001. u povodu Dana grada Samobora izložena u Samoborskom muzeju, da bi nakon nekoliko godina zbog radova na sanaciji zgrade bila rastavljena i preseljena u prostore bivših ZET-ovih garaža. Potom je 2013. zbog okolnosti oko vlasništva garaže premještena u bivši Allnochov dvorac koji Samoborskom muzeju već niz godina služi kao skladište dijela arhive. Maketa je zbog još jednog seljenja ponovno rastavljena i tako je dodatno stradala. Sjetili su je se iz Samoborskog muzeja prije dvije godine, kada je pokrenuta inicijativa za njezinim ponovnim postavljanjem, a lani u lipnju opet je došla u ruke gospodinu Majdaku, koji se nakon umirovljenja vratio u Samobor, gdje je sagradio kuću na Gizniku.

 | Autor : Ivan Tibor Grujić/Samoborski muzej Foto: Ivan Tibor Grujić/Samoborski muzej

– Premjestili smo ovamo svih 15 ploča. Bile su po cijeloj kući, u sobama, kupaonici... Bar sam pretvorio u radionicu, a u restauraciji je znao proći i cijeli dan – govori Marijan Majdak, danas vitalni 84-godišnjak. Trebalo je sedam mjeseci da maketi povrati sjaj, a tempirali su da je dovrši točno uoči Međunarodnog dana muzeja pa je tako ovaj tjedan izložena na Autobusnom kolodvoru u Samoboru, gdje će u glavnom hodniku biti njezin trajni “dom”.

Dijelovi stigli iz Njemačke

– Maketa je bila u prilično lošem stanju, nedostajalo je kućica, trebalo je nabaviti figurica, kola... Morao sam čak i “sijati travu”. Da mi pošalje neke dijelove, tražio sam i sina, koji je još u Njemačkoj – kaže Marijan Majdak i dodaje da je sve rađeno pod povećalom, a pazio je i na najsitnije detalje pa je, primjerice, figuricama kovača mijenjao ruke kako bi postavio drugu u kojoj drži potkovu ili kuje. Ovaj kovinotokar i metalostrojar po zanimanju izradio je i toranj Župne crkve Svete Anastazije smještene na glavnom samoborskom trgu, građevine koja se, uz dvorac skladatelja Ferde Livadića u kojem je danas Samoborski muzej, nije promijenila unazad 250 godina.

– Kako toranj ima oblik osmerokuta, morao sam ga tako i isturpijati, no kad sam završio, shvatio sam da sam napravio sedmerokut. Sad mi je to smiješno, tad sam skoro plakao. No onda prođe vrijeme, a kad se smiriš, nastaviš i na kraju ipak dođeš do cilja – govori Marijan Majdak koji nije rođeni Samoborac, već Zagrepčanin, no u taj se grad preselio 1950. godine i odmah se u njega zaljubio.

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se