Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi stanovnici u maksimiru

Samo se u našem ZOO-u može vidjeti čovječja ribica

Čovječja ribica
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
08.01.2020.
u 21:50

Promičemo stav kako je Zoološki vrt prvenstveno mjesto za zaštitu vrsta, edukaciju i očuvanje raznih endemskih ili ugroženih životinja poput čovječje ribice, a u petak će posjetitelji moći vidjeti i dinarskog voluhara koji je također zaštićena vrsta.

Endemska stanovnica podzemnih voda dinarskog krškog reljefa, trajno zaštićena Zakonom o zaštiti prirode – prozirna čovječja ribica u petak će biti predstavljena javnosti u Zagrebačkom zoološkom vrtu koji tako postaje jedini ZOO na svijetu u kojem će se moći vidjeti ovo maleno stvorenje. Ravnatelj Zološkog vrta Damir Skok objasnio je kako je time učinjen još jedan iskorak u sklopu projekta “CARE” u kojem konstantno pokušavaju javnosti pokazati što je moderan ZOO.

– Promičemo stav kako je Zoološki vrt prvenstveno mjesto za zaštitu vrsta, edukaciju i očuvanje raznih endemskih ili ugroženih životinja poput čovječje ribice, a u petak će posjetitelji moći vidjeti i dinarskog voluhara koji je također zaštićena vrsta. Želimo pokazati ljepotu našeg krša, ali i ukazati na potrebu za očuvanjem životinjskih vrsta u njemu. Čovječja ribica iznimno je zanimljiva vrsta koja obitava samo u najčišćim vodama, a ovih dvanaest primjeraka spasili smo prije dvije godine kad je bila velika poplava u okolici Sinja te ih je izbacila na površinu – kaže Skok.

O čovječjim ribicama brinuli su se dvije godine. Sagradili su im dosta složenu nastambu kako bi imale mir, dok ih posjetitelji istodobno mogu vidjeti i educirati se. Inače, kod nas ih nalazimo u Istri, Lici i uz rijeke Krku, Cetinu, Vrljiku, Maticu i Neretvu. Preferira mirne vode bogate kisikom i niske temperature. Danas je nalazimo i u nekim špiljama u Francuskoj i Njemačkoj, a onamo je ovu životinju naknadno unio čovjek. Dinarski voluhar, isto endemska vrsta, kod nas je rasprostranjen na području od Sjevernog Velebita, Male Kapele, Dinare, Biokova, sve do Snježnice u Konavlima te u krajevima koji imaju slične vremenske uvjete. Jedinke oba spola podjednake su težine. Za snalaženje u prostoru dinarski voluhar koristi se širokom lepezom osjetilnih dlaka i velikim ušima.

Komentara 2

DE
deželan99
09:36 10.01.2020.

Ha ha ha ha ... da umreš od smijeha ... U Postojnskoj jami možete vidjeti ovog mališana več od 17. stolječa. Kao što je jedan purger izjavio: u Hrvatskoj imamo Lipik, znači Lipicaneri su hrvatski konji ... Ha ha haa ... Hrčeki, stvarno imate tako jak manjevrijednostni kompleks?

BL
Blomberg
18:13 09.01.2020.

Jos malo i nece se vidjeti od smeca ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije