Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija u Njemačkoj

U požaru je poginuo i Massa, jedan od najstarijih gorila

Požar u zoou u Krefeldu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
03.01.2020.
u 10:26

U krefeldski ZOO 48-godišnji majmun dovezen je iz Kameruna prije 45 godina, zajedno sa svojom partnericom 46-godišnjom Bomom. Oboje su stradali u požaru u novogodišnjoj noći

Konačni je broj žrtava novogodišnje tragedije u Zoološkom vrtu u njemačkom gradu Krefeldu 21 majmun te još nekoliko šišmiša i ptica iz afričkih prašuma. Izgorjeli su u požaru izazvanom nedopuštenom pirotehnikom. Posebna je tragedija što je poginuo i Massa, jedan od najstarijih svjetskih gorila koji je živio u zoološkom vrtu. Imao je 48 godina, od toga je gotovo 45 godina proveo u krefeldskom ZOO-u. S njim je stradala i njegova partnerica Boma, imala je 46 godina.

– Kada sam počeo ovdje raditi, Massa je bio u naponu snage. Gledao sam kako polagano stari, sve do staračke senilnosti – rekao je Wolfgang Dreßen, direktor ZOO-a. Massa i Boma bili su prvi gorile u novoj tropskoj nastambi sagrađenoj 1975. Stigli su iz Kameruna zajedno s Tumbom, ženkom koja je preminula u svibnju. Ta je zajednica imala brojno potomstvo. Jedna od njih je i Kira koja živi u moskovskom zoološkom vrtu. Dr. Karl-Heinz Schulte, donedavni veterinar u zoološkom vrtu, rekao je kako je Massa trebao uginuti dostojanstveno, a sada je izgorio. U tom inače jako cijenjenom staništu majmuna stradala je i orangutanica Lea koja je tek nedavno na svijet donijela mlade.

Foto: Reuters/PIXSELL

Sve se dogodilo u nekoliko minuta, piše njemački Focus, životinje protiv rasplamsale vatre nisu imale šanse. Nestalo je 45 godina tradicije čuvanja majmuna, pravim je čudom spašeno stanište za gorile, a još su većim čudom spašene čimpanze Bally i Limbo. Gorile su bili podijeljeni u dvije grupe, Massa i Boma ostali su u starom staništu, a grupa mlađih gorila reproduktivne dobi izbjegla je smrt u požaru jer je prije premještena u drugo stanište. Orangutani, međutim, nisu bili te sreće, u požaru je nestala cijela populacija koja je živjela u krefeldskom zoološkom vrtu. Spomenuta ženka Lea postala je majka prije četiri godine, a njezina najmlađa kći Suria, koja je s njom stradala u požaru, imala je samo tri godine. Jedini preživjeli iz njezina potomstva je Hujan, ali samo zato što se njegova majka nije o njemu mogla brinuti zbog bolesti, a baka Lea ga je odbila. U populaciji majmuna stradalih u požaru bilo je i šest simpatičnih malih marmuna, a tragedija je utoliko veća što je uprava zoološkog vrta uspjela od grada Krefelda dobiti dozvolu za podizanje šume za čimpanze koja bi se nalazila na otvorenom, gdje bi se mogli razmnožavati jer to nisu mogli zbog skučena prostora u starom staništu.

– Sada taj projekt možemo baciti u smeće – rekao je direktor ZOO-a, ali se ipak nada da za čimpanze ima budućnosti, odnosno da će Bally i Limbo moći imati potomstvo koje će biti temelj nove zajednice.

Inače, policija istražuje šezdesetogodišnju stanovnicu Krefelda i njezine dvije odrasle kćeri koje su se navodno same prijavile policiji priznajući da su na Silvestrovo nedopušteno pustile u zrak pet gorućih lampiona. Prije je već objavljeno da su te pirotehničke naprave izazvale požar u zoološkom vrtu. Žene mogu biti optužene za izazivanje požara iz nehaja. Kako su rekle policiji, nisu znale da takvi lampioni nisu dopušteni te su ih u zrak pustile s porukama najboljih novogodišnjih želja. No, isto tako, navodi se, nigdje na lampionima koje su nabavile nije stajalo da oni nisu dopušteni. U Krefeldu je velika tuga, ljudi ostavljaju poruke i cvijeće na ulazu u zoološki vrt, a zastava te ustanove spuštena je na pola koplja.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Požar u zoou u Krefeldu
1/29

Komentara 1

BE
Beskucnik
11:01 03.01.2020.

Sucut obiteljima ,ali ipak mislim da ovi Nijemci polako gube kompas ,zato je dobro da je Slovenija digla zice ,izgleda da ce mo se i sa zapada morat branit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije