Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezero u Granešini

Samo kod nas možete upecati pastrvu. Dođite nam za Veliki petak!

11.03.2016., Zagreb - Kvartovska patrola iz kvarta Granesina. Mirsad Custic.  DKS_56133937  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
22.03.2016.
u 20:00

Športski ribolovci invalidi Domovinskog rata uredili su prostor na kojem su čak sačuvali i lokomotivu koja je vozila tamošnjom željeznicom prije više od 50 godina

Presušeno jezero pored stare željezničke stanice natrpano olupinama automobila, štednjaka i perilica rublja. Na područje pored Grada mladih u Granešini rijetko se tko uputio, dok ga u svoje ruke nisu uzeli sportski ribolovci, invalidi Domovinskog rata. U jezero su doveli vodu s obližnjeg potoka Trnave, od stare stanice napravili su prostorije za druženje, a u vodu svake godine puštaju nove ribe i mlađ kako bi svi koji vole ribolov u sportu mogli i uživati. I to, kako kažu, besplatno.

– Ovo vam je jedino jezero u Zagrebu u kojem sami možete upecati pastrvu. Iako smo mi uredili prostor, ne znači da samo naši članovi mogu doći ovamo, potpuno smo otvoreni za sve koji vole biti na svježem zraku i uživati uz vodu – objasnio je Mirsad Ćustić, predsjednik Udruge športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata RH, vodeći nas do jezera, čija je obala potpuno prilagođena osobama u kolicima. A upravo osobama s invaliditetom sav je ulov s jezera besplatan.

– Godišnje podijelimo oko 1600 kilograma ribe – objašnjava Mirsad Ćustić dok stoji pored zida s peharima koje su osvojili članovi njegove udruge. Prvaci u šaranskom ribolovu, međutim, često dođu u Granešinu samo kako bi se družili.

– Na jezeru žive čaplje, više od sto pataka, u njemu čak i školjke, a ovdje smo svaki dan. Kad je lijepo vrijeme pečemo roštilj, za Božić lampicama osvijetlimo cijelo područje, nema šanse da nam bude dosadno – kaže predsjednik udruge, koja je na području jezera sačuvala i originalnu lokomotivu na liniji Slanovec – Dubrava. Voziti je prestala 1964. godine, a kako je prije više od pedeset godina izgledao dolazak djece u tadašnji Pionirski grad, danas Grad mladih, može se vidjeti i na izloženim fotografijama.

– Sve je to povijest područja na kojem se nalazimo i želimo ga sačuvati – objasnio je Mirsad Ćustić te Zagrepčane pozvao na tradicionalno druženje uz jezero te, naravno, pecanje na Veliki petak.

Komentara 2

MI
miky9415
21:17 22.03.2016.

Bravoooo! I ja sam invalid domovinskog rata, a ovo što ste napravili za svaku je pohvalu!!

Avatar Cat
Cat
08:36 23.03.2016.

Svakodnevno prolazim pored jezera. Jako je lijepo uređeno, mnogi mladenci dolaze na jezero kako bi se slikali jer je okoliš predivan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije