Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna na Zagrebačkom velesajmu

S Velesajma deložiraju zakupce, uprava tvrdi da su to neplatiše

Milan Bandić, Dina Tomšić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
25.06.2019.
u 09:30

Zakupci u paviljonima 10, 12 i 36 dobili neslužbenu obavijest o iseljavanju. Znači li to početak zagrebačkog Manhattana?

“Navodno da su nakon Hipodroma i svi ostali sadržaji na Velesajmu (SVI) dobili obavijest da do 31.12.2019. moraju iseliti.” Rečenica koja se rekordnom brzinom proširila društvenim mrežama, izvorno objavljena na stranici udruge “Zakaj? Za KAJzericu”, stvorila je priličnu pomutnju među zakupcima Zagrebačkog velesajma.

Službenu obavijest nitko zapravo nije dobio, no neki najmoprimci morat će uskoro izići iz svojih prostora, pa su oni koji tamo posluju, ali i udruge građana koje prate slučaj “zagrebačkog Manhattana” zaključili da je izgradnja Novog Novog Zagreba, kako je nazvan u najnovijem nacrtu prijedloga GUP-a, povezana sa selidbom.

Priče su prenapuhane

No, kako objašnjavaju iz uprave Zagrebačkog velesajma, izlazak iz prostora nema veze s projektom u koji će uložiti tvrtka Eagle Hills iz Dubaija.

– Nitko od zakupnika na Zagrebačkom velesajmu nije dobio nalog da se iseli zbog projekta “Zagreb City” niti postoji potreba za ukazano postupanje – kazala je Nataša Mrđen Budisavljević iz Zagrebačkog velesajma. Priče oko selidbe, neslužbeno ističu iz ZV-a, prenapuhane su, a riječ je isključivo o tome da provode svoje poslovne odluke da se deložiraju neplatiše, odnosno oni koji ne plaćaju redovito najam. Zasad su neslužbene obavijesti o iseljavanju dobili zakupci u paviljonima 10, 12 i 36, a paviljon 10 žele iseliti, kaže N. Mrđen Budisavljević, jer najmoprimcu istječe petogodišnji ugovor s 31. srpnja, a spomenuti prostor potreban im je za sajamska događanja. Onih kojima uskoro istječe ugovor, a već su dobili neslužbenu najavu od uprave da neće biti produženi, ima i više, no o tome ne žele još javno govoriti dok ne dobiju i službenu potvrdu.

– Puno se govori o “zagrebačkom Manhattanu” na Velesajmu. Zasad svi radimo normalno, a priče su svakakve – da će jednog po jednog zakupca deložirati kako bi na kraju sve ispraznili i imali čiste prostore – govori jedan od zakupaca. Ostavit će, nagađaju, tek one zaštićene, njih 13, od kojih je sedam Zavod za zaštitu spomenika proglasio spomeničkom vrijednošću najviše kategorije, a pet ih je zaštićeno zbog svoje ambijentalne vrijednosti. Paviljon 36, jedan od spomenutih iz kojeg bi se trebalo iseliti, također je jedan od zaštićenih. Gradio ga je arhitekt Božidar Rašica, a 1962. godine tamo se snimao i Kafkin “Proces” u režiji Orsona Wellesa.

U paviljonu 12 – ZICER

U paviljonu 12, pak, djeluje Zagrebački inovacijski centar – ZICER, koji je pokrenuo upravo Grad Zagreb kako bi infrastrukturom i raznim potporama pomogao zagrebačkim start-upovima. Taj paviljon uskoro ide u obnovu, a uredit će se, kako je najavila pročelnica Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, i dodatnih 8500 m2 novog prostora, i to u prizemlju. A da bi počeli s preuređenjem, prvo moraju maknuti one koji su u prostoru...

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:02 25.06.2019.

He he, koje igre bez granica. Ja ak ne platim struju, fino braća električari, tamo na banderi otpoje žicu i kukaj Milutine dok ne platiš i struju i njihov posao. A ovdje godinama se nešto kao renta, a nitko ništa ne bi plaćao. Mirka je u problemima do grla, ali u nekim stvarima ovdje ima pravo. Ove bedastoće sa Manh hahatnom na Savi ne bi komentirao, jer se u New Yorku, Hudson ulijeva u more i sasvim je drugačija koncepcija gradnje tamo bila, nego ovdje u zagrebačkim šibakima uz Savu u koje se baca smeće. Bedasti populizam začinjen zvučnim nazivima. Pa Zagreb je stariji od New Yorka par stoljeća. Valjda bi mi trebali imati malo više kulture i graditeljskog umijeća, a ne kopirati kauboje koji su potjerali indijance. I kod nas još dodatak, - grade beduini, ko da smo mi graditeljski maloumni.

RP
rpzagreb
15:04 25.06.2019.

Ako skupština izglasa njegov suludi prijedlog o kojem nitko nista ne zna onda svi trebamo izaći na ulice grada jer ovo šta radi je naprosto nestvarno da se događa u jednom glavnom gradu ikoje države na svijetu.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
10:17 26.06.2019.

Zagrebačke karmine !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije