Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološki problem

Rupe na ogoljeloj Medvednici vide se i iz grada, pogledajte koliko je toga uništeno

27.05.2015., Zagreb - Reportaza o izvaljenim stablima na Medvednici.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
06.06.2015.
u 15:00

Divljači je poremećeno stanište pa završe i u vrtovima u Podsljemenu

Ogoljela Medvednica.

Srušena stabla teška i nekoliko tona. Ogromno korijenje strši iznad zemlje. Prizor je to na kakav nisu navikli planinari, izletnici pa ni zaposlenici Parka prirode koji su ondje svaki dan. Takva pojava na zagrebačkoj gori nikad nije viđena. U posljednjih godinu i pol izvaljeno je na tisuće stabala, ukupno oko 50.000 kubika drvne građe.

Mnogo godina za oporavak

Zbog velike količine kiša propale su i ceste. A sve je počelo još olujom Teodor u studenom 2013. godine.

– Vjetar je na mahove postizao brzinu od 140 kilometara na sat. Otada je bilo nekoliko oluja, koje ne bi inače napravile štetu, no sada zbog narušenog sklopa šume i manji vjetar ruši stabla bez problema – kaže glavna čuvarica prirode u PP Medvednici Martina Jurjević Varga i dodaje da je najviše stradala južna centralna strana Medvednice.

Siniša Sili, čuvar prirode I. vrste, kaže pak da bi inače tolike količine posjekli, sukladno programu gospodarenja šumama, u tri godine. Srušena stabla poremetila su i život divljih životinja na planini. Izgubile su svoje prirodne puteve, objašnjava Zlatko Večerin iz Lovačkog društva "Sljeme" - Gračani, zbog čega se sada kreću obilazno pa završe u voćnjacima i vrtovima stanovništva Podsljemena.

– Uništeni su i lovnogospodarski objekti – srneće hranilice, koševi za prihranu divljači... Potrebno je očistiti sve zatrpane izvore i kaljuže. Trebat će dugo godina za oporavak – kaže Večerin, ujedno i jedan od čuvara revira zaštite divljih životinja.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Još traje sanacija

Posljedice zadnje oluje sanirale su se i za vrijeme posjeta Večernjakova tima. Mini traktorima izvlačili su trupce, koje su potom stavljali na kamione i odvozili.

– Najveće stablo koje smo utovarivali imalo je 100-150 centimetara promjera, a teže i po nekoliko tona – kaže revirnik Hrvatskih šuma, Šumarije Zagreb Dalibor Babić. Trupci koji su ležali na cesti nisu smetali biciklistima Igoru Žuljeviću i Igoru Ceriću koji su u ruke primili svoje bicikle i preskočili ih. No kazali su da im je žao zbog tolike štete.

– Nevjerojatno kako se iz Zagreba točno vide rupe na nekim dijelovima planine – kažu biciklisti. Odvoz teških trupaca ljuti pak stanovnike podsljemenske zone. Veliki kamioni, kažu, uništavaju lokalne ceste.

– Žale se da im se čitava kuća trese kad prolaze, što prouzročuje i odrone. Uputili smo dopis Hrvatskih šumama – kazao je Krešimir Kompesak, predsjednik gradske četvrti Podsljeme.

Iz Uprava šuma, Podružnice Zagreb kazali su da zaposlenici ne odvoze trupce iznad dopuštene težine od 16 kubika po kamionu te da je policija znala stajati na dnu Medvednice i kažnjavati ako su težili više.

Komentara 8

MA
Makava
09:32 07.06.2015.

Bit ce klizišta!

GU
guderian
13:53 07.06.2015.

pazi ovo, a novinar se uopce ne pita nego samo kao aparatcik prenosi?!?!?! "novca za tolike količine koje bi popunile sve rupe nema pa Javna ustanova PP Medvednica traži sponzore.".... i onda dva retka nize:..."rušene trupce pak, nakon što Hrvatskeske šume označe kvalitetu svakog pojedinog, prodaju."...................... pa stvarno u sto se VL izrodio, jer vama stvarno nije neugodno kad se probudite?!?!??!?!

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
20:33 06.06.2015.

Dobar izgovor za krađu ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije