Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovisnost

Roditelji oprez: pojavilo se čak 12 novih vrsta droga

Akcijski plan Grada Zagreba
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
15.07.2014.
u 14:30

Predstavljen je Akcijski plan za prevenciju zloporabe droga, praćenje potrošnje droga odsad će se raditi preko otpadnih voda

Oko 20 posto više maloljetnika lani je prodavalo drogu, čak je 112 posto više zabilježenih prekršaja posjedovanja, konzumiranja ili prodavanja droge, a prosječna dob prvog uzimanja droge je oko 16 godina.

I ovisnost o internetu

Dio je to podataka Ministarstva unutarnjih poslova koje su stručnjaci jučer iznijeli na predstavljanju Akcijskog plana Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zloporabe droga i drugih oblika ovisnosti za razdoblje od 2014. do 2017. godine. Iako se lani na tržištu pojavilo čak dvanaest novih vrsta droga, Velimir Tišma iz Policijske uprave zagrebačke pohvalio se podacima kako su lani zaplijenili čak deset posto više droge nego godinu prije.

Uništeno je, dodaje, više od 1102 kilograma konoplje, 143 kilograma heroina, gotovo deset kilograma kokaina i 470 komada LSD-a.

– Ovisnost je jedan od gorućih problema suvremenog društva, pa se nadam da će rad na ovom planu biti uspješan. Kao majka sam čula i za ovisnost o internetu. Možda nismo dovoljno svjesni koliko to može biti opasno – poručila je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Bandića, dok je predsjednica Gradskog povjerenstva za prevenciju i suzbijanje zloporabe droga Marina Kuzman, istaknula kako zbog uspješne suradnje s policijom situacija u Hrvatskoj nije alarmantna, ali da moramo intenzivno nastaviti edukaciju mladih o tome kako da donesu pravilne odluke.

– Moramo se posebno fokusirati na djecu koja su rizična ili po karakteru ili zbog neke teške situacije u kojoj se nalaze – istaknula je Kuzman.

Praćenje urina

Senka Terzić iz Instituta Ruđer Bošković predstavila je inovativni pristup za praćenje trendova u zloporabi droga.

– Pretpostavka je da komunalnu otpadnu vodu prikupljenu na ulazu u centralni pročišćivač voda možemo smatrati uzorkom urina građana i na osnovu toga pratiti trendove potrošnje droga – objasnila je Terzić.

Govornici su, naime, istaknuli kako je glavni cilj predstavljenog Akcijskog plana povećati odgovornost te uspješno provođenje mjere prevencije ovisnosti.

>> 'Rezao sam vene tri puta dnevno, to je najljepša bol'

Komentara 1

ZP
zeko.peko.7393
08:51 16.07.2014.

Umjesto da bacate lovu na provjeru urina koja ničemu neće služiti osim da neko stavi lovu u džep. Dajte te novce uložite i omogućite djeci sportske i ostale slobodne aktivnosti. Koliko novca daje grad Dinamu, za te novce bi see u cijeloj županiji (ako ne i šire) moglo organizirat neke slobodne aktivnosti. Ovako su djeca prepuštena sami sebi i vidimo kamo to vodi, nasilju, opijanju, drogiranju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije