Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gomila komplikacija

Roditelji će odsad plaćati izostanak djece iz vrtića

vrtić sesvete
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
05.12.2013.
u 08:16

Roditelji, ali i zaposlenici privatnih i vjerskih vrtića nadaju se da će sve ostati po starom

Novi prijedlog Grada Zagreba o sufinanciranju privatnih i vjerskih vrtića zgrozio je one čija djeca svoje vrijeme provode u tim ustanovama, ali i same djelatnike vrtića.

Grad će djeci plaćati samo vrijeme provedeno u vrtiću, točnije, za sve dane kad su izostali odbit će se sufinancirani dio.

Veći trošak za roditelje

Kako objašnjavaju roditelji, za njih će to značiti trošak veći i za čak nekoliko tisuća kuna jer, u teoriji, razboli li se dijete i propusti vrtić nekoliko dana, te dane Grad neće platiti vrtiću. A to povlači i problem plaćanja djelatnika koji u vrtiću moraju biti zbog ostale djece i kad se jedno iz grupe razboli.

Nastala je gomila komplikacija, kažu i voditelji vrtića i roditelji, do kojih uopće ne mora doći. Jer, nije im jasno koji je razlog promjene načina sufinanciranja vrtića koji je dosad funkcionirao dobro te zašto se to radi samo u privatnim, a ne i u javnim.

Još jedno čitanje

– Najmanji je iznos koji Grad sufinancira 1300 kuna, a to je za roditelje koji imaju mjesečne prihode veće od 4500 kuna. Najveći iznos, onaj od 1750 kuna, daje se obiteljima u čijem kućanstvu su prihodi manji od 2500 kuna po članu. Izostane li dijete, primjerice, deset dana u jednom mjesecu, Grad će vrtiću dati tisuću kuna manje.

Novac je potreban za plaće, ali ovako nećemo moći plaćati vrtić svojoj djeci

Mirela, mama 3-godišnjaka

A tih tisuću kuna morat će nadoplatiti roditelji – objašnjavaju vlasnici privatnih vrtića koji se nadaju kako se prijedlog, koji je prihvaćen u Skupštini, ipak neće provesti u djelo. Kako kažu, to bi dovelo do toga da klinci ne mogu ljeti otići ni na godišnji odmor sa svojim roditeljima jer bi, osim odmora, morali platiti i vrtiću to što su njihova djeca iz njega izostala.

– Zabrinuti smo. Znamo da vrtić moramo plaćati, to nije upitno, ali plaćanje izostanka, ne znam kako to protumačiti. Novac je potreban da se mogu isplatiti plaće tetama i ostalom osoblju, ali nećemo to moći financirati na način na koji je sada zamišljeno – rekla je Mirela, mama trogodišnjeg dječaka koji ide u privatni vrtić.

Prijedlog o novom načinu sufinanciranja predstavljen je na posljednjoj sjednici Skupštine u sklopu stavke rebalansa proračuna. Čeka se još jedno čitanje, nakon kojeg bi trebao biti izglasovan prijedlog.

Komentara 24

LJ
Little John
10:15 05.12.2013.

Bilo bi logičnije uštediti na način da djeca nezaposlenih roditelja umjesto da im sve bude besplatno nemaju pravo na vrtić . Ionako su doma i ne rade ništa, pa mogu i doma cuvati svoju djecu. A zaposleni roditelji održavaju ovaj cijeli truli sustav i jedva spajaju kraj s krajem.

LI
liliZG
09:36 05.12.2013.

veće nebuloze nisam čula, to je smislio netko tko nema djecu, ili mu djeca već odavno nisu u vrtiću... dakle , djete ti je bolesno , ne ide u vrtić, i ti si s njim doma, zbog toga ti jee plaća smanjena, i onda te još "za kaznu" opale po džepu na ionako smanjenu plaću..... "briljantno"!!!

Avatar serafina
serafina
10:58 05.12.2013.

Koji je to lumen predložio? Takvo što nema nigdje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije