Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čisteći medvjedići

Riješili su Zagreb gomile smeća i sad akcije šire na cijelu zemlju

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/13
18.12.2020.
u 11:24

Upoznajte volontere iz Čistećih medvjedića, a možete im se i pridružiti

Kreću se šumama, ali ne lete, nego čiste. Otprilike tako se opisuju volonteri inicijative “Čisteći medvjedići” koja se pojavila početkom epidemije, koncem ožujka, a cilj joj je, kažu, učiniti zemlju boljim mjestom. Ime je dobila po slavnome crtiću “Leteći medvjedići” koji ove godine slavi tri desetljeća postojanja, a pokrenuo ju je komunikolog i povjesničar Perica Štefan s obitelji.

Od Dubrave do Kustošije

Osim u Zagrebu i okolici, pak, čiste danas i u Dalmaciji, a dobar se glas daleko čuje jer im se svakom akcijom pridružuje sve više ljudi. Neki im poklanjaju i alat, poput Njegoslava Blažeka, vlasnika imanja Sovinjak, koji je donirao motike, štihače, lopate…

– Reakcije su doista neprocjenjive. Imamo već više od stotinu članova, a gotovo svaki prolaznik koji nas vidi da negdje čistimo zastane i porazgovara s nama pa se neki i pridruže ili nas pohvale – govori Štefan.

Proteklih su devet mjeseci pronalazili, skupili i razvrstali na tone otpada, od plastičnih i staklenih boca pa do traktorskih guma ili WC školjki.

13.12.2020., Zagreb - Clanovi gradjanske eko inicijative - Cisteci medvjedici, ciste prostor ispod sjeverne strane mosta Mladosti. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Zaljubljenik sam u prirodu, a sve je počelo kad sam tijekom “lockdowna” bio u rodnoj Novoj Kapeli. Nismo mogli ništa drugo osim šetati se, a putem smo naišli na mnogo smeća. Stoga smo nećak Benedikt i ja odlučili dovesti zelenilo u red, a pridružile su nam se moja sestra Valentina i nećakinja Magdalena – prisjeća se Štefan. Od tada su samo po Zagrebu čistili na desecima lokacija, poput savskog nasipa, Mosta mladosti, Maksimira, Kustošije, Dubrave…

– Akcije najčešće organiziramo vikendima pa dva ili tri sata skupljamo smeće. Poštujemo mjere pa nas može biti desetak, a svi obavezno nosimo maske i držimo razmak – govori volonterka Suzana Raguž koja se inicijativi pridružila u lipnju, kada je vidjela da se čisti park šuma Grmoščica gdje je provela djetinjstvo.

Jake snage u Dalmaciji

– Ekipa je sjajna, a super je osjećaj kada napravite nešto dobro. To zaista ispunjava čovjeka, a prenijela sam to i na svoju djecu koja, kada god idemo u šetnju, žele čistiti – ističe.

Slaže se i Ankica Penava koja je u ekipi od rujna, a najviše ih, kaže, veseli kada im se pridruži netko novi. A marljivih volontera nema samo u Zagrebu i okolici, već su se uključile i jake snage u Dalmaciji koje provode akcije na jugu.

– Ljudima je trebalo nešto ovakvo, što da se socijaliziraju, što da napokon prirodi pokažemo da je netko cijeni i da smo joj zahvalni. Mnogima, doduše, nije jasno zašto čistimo tuđe smeće, no sve je to zapravo naše, a u pojedincu leži moć promjene. Treba se samo pokrenuti – objašnjava Ivana Leskur, voditeljica ogranka u Splitu.

13.12.2020., Zagreb - Clanovi gradjanske eko inicijative - Cisteci medvjedici, ciste prostor ispod sjeverne strane mosta Mladosti. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zasad su u akcije imali po parkovima, igralištima, plažama, na izvoru rijeke Jadro, na Žnjanu…, a planiraju ovaj vikend “uskočiti” u pomoć dobrovoljcima ogranka na Čiovu koji vodi Tena Ćorić. A njima je more donijelo i otpad iz Grčke, Albanije, Italije…

– Za nas je to više od skupljanja smeća jer akcijama i same sebe izgrađujemo u bolje osobe – poručuje Tena Ćorić.

Komentara 3

Avatar Duran Duran
Duran Duran
07:23 21.12.2020.

Pozdrav z Jakuševca......čekamo vas !

Avatar JPlesi
JPlesi
16:28 20.12.2020.

Eto sad i maske možemo skinuti jer je sve čisto nema više virusa heheheheh

AN
AndjaPepe
17:03 18.12.2020.

Bravo!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije