Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup život

Režije u Zagrebu skuplje nego u Londonu i Parizu!

centar, zagreb (1)
Marko Lukunić/Pixsell
05.04.2013.
u 09:02

Za struju, grijanje, vodu i odvoz otpada plaćamo i do 400 kuna više nego građani Europe

Visoke cijene režija, prijevoza, sve veći porezi, a sve manje plaće sada imaju svoju potvrdu i u usporedbi s drugim europskim gradovima. Naime, prema istraživanju stranice Numbeo na kojoj se redovito prikupljaju i ažuriraju cijene života u gradovima diljem svijeta, Zagreb je i prije ulaska u Europsku uniju svojevrsni rekorder i to po visokim cijenama režija, ali i javnog prijevoza i po tome nažalost vodimo ispred puno većih metropola.. Primjerice, u usporedbi s Parizom struja, grijanje, voda i otpad za stan od 85 četvornih metara u Zagrebu su skuplji za čak 52,85 eura ili prevedeno za 390 kuna. Ta je brojka još veća kad se usporedi prosječna mjesečna plaća između ta dva grada i to nakon odbitka svih poreza. Građanima Pariza tako na raspolaganju ostaje 2350 eura, a Zagrepčanima 709,87 eura.

London jeftiniji za 3,2 eura

London koji je na glasu kao skupi grad, ipak je jeftiniji u cijenama komunalija od Zagreba za 3,2 eura. Struja, grijanje, plin i odvoz smeća jeftiniji su i u Berlinu za 41,6 eura. Prijevoz nam je pak skuplji u usporedbi s Ljubljanom, Grazom, Budimpeštom, a nešto sitno i s Bruxellesom. U Ljubljani prijevoz je u odnosu na Zagreb jeftiniji za 10 eura, u Grazu za 7,10 eura, u Budimpešti za 14,74 eura, a u Bruxellesu za 1,3 eura. Te brojke ne idu u prilog upravi Zagrebačkog holdinga koja često zna isticati, braneći visoke cijene, kako je prijevoz u Zagrebu među najjeftinijima u Europi.

Najmovi ipak jeftiniji

Dobro ipak stojimo u usporedbi s cijenama najma stanova. Tu vodimo po relativno niskim najamninama. U Parizu, primjerice, jednosobni stan u centru grada stoji 1000 eura, dok je u Zagrebu 328,46 eura, za jednosobni stan izvan centra grada Parižani plaćaju 750 eura, a Zagrepčani 241,42 eura. I cijene hrane u Zagrebu su jeftinije nego u mnogim europskim gradovima, no ipak riža i piletina jeftinije su Amsterdamu ili nama bližem Grazu. Tako je kilogram riže u Grazu 1,50 eura, a u Zagrebu 1,57 eura. Piletina je 6 eura, a u domaćim dućanima 6,77 eura.

>>Istražili smo kako Zagrepčani plaćaju režije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije