Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Referendum za GUP sad ovisi o HDZ-u, oni kažu 'još ne znamo'

Opoziciji treba 26 ruku, ima ih 20, a u stranci koja može prevagnuti sedam je zastupnika
22. siječnja 2020. u 11:10 2 komentara 712 prikaza
Milan Bandić
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Kad se sve zbroji, grah, eto, pade na HDZ. Točnije, na sedam ruku skupštinskih zastupnika te stranke koji će 6. veljače morati odlučiti žele li Zagrepčanima omogućiti da se o generalnom urbanističkom planu (GUP) izjasne na referendumu ili, kako bi se reklo, zauvijek šute. Gradonačelnik Milan Bandić odbio je prijedlog oporbe, koja je glasovanje “za” ili “protiv” GUP-a i predložila, a to je obrazložio činjenicom da su ususret njegovu donošenju sve procedure poštovane.

Milan Bandić dao podršku Kolindi Grabar-Kitarović Pljuska s Kaptola Bandića se odriče Crkva, dio HDZ-a, oporba, Škoro...

Ne trebaju ga rušiti

– Pri utvrđivanju konačnog prijedloga odluke o donošenju GUP-a grada Zagreba, što ga je gradonačelnik uputio na sjednicu planiranu za 6. veljače 2020., poštovane su sve zakonom propisane procedure te je dobio sva prethodna mišljenja, odnosno suglasnosti Gradskog zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, slijedom čega je razvidno da nema zakonske osnove, odnosno zakonski opravdanog razloga podržati prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma te gradonačelnik predlaže Gradskoj skupštini da ne podrži ovaj prijedlog zaključka – izjasnio se Bandić pa konačnu odluku tako prepustio HDZ-u. Zašto? Zato što će se prijedlog o referendumu naći na dnevnom redu Skupštine za dva tjedna, a oporbi je dovoljno 26 glasova da on bude i usvojen. Među sobom ih imaju 20, na bandićevce ne računaju, tako da će sve ovisiti o onih sedam koliko ih ima HDZ.

Ivanka Čuljak Milidrag Ivanka Čuljak Milidrag Bila je glasnogovornica Kreše Beljaka, a sada radi za Milana Bandića

– Nismo ni očekivali da će eventualno gradonačelnik prihvatiti našu inicijativu, tako da nas ne čudi što ju je odbio. Mi smo, kao što smo već istaknuli, predložili referendum jer je protiv GUP-a stručna javnost, na njega je stiglo više od 30 tisuća primjedaba građana, a “ne” mu je rekla i većina gradskih četvrti – kazao nam je jučer Matej Mišić (SDP), kojeg smo pitali očekuje li da bi HDZ-ovci zaista mogli dići ruku za referendum. Kako je podsjetio, protiv Bandića, unatoč skupštinskoj koaliciji, izjašnjava se posljednjih dana sve više članova te vladajuće stranke pa se možda čudo i dogodi.

– Ne trebaju rušiti gradonačelnika ili raditi kakve druge radikalne poteze. Samo omogućiti Zagrepčanima da se sami izjasne o tome što žele – kazao je Mišić. Još jedan član oporbe, Tomislav Stojak (HNS), nije iznenađen Bandićevim odbijanjem referenduma.

Dario Juričan izveo performans ispred Holdinga PODRŠKA Dario Juričan: 'Da je krimos biti lako, bio bi svatko'

Važno je, moraju se izjasniti

– Argumentima u raspravi na sjednici nastojat ćemo da i drugi vide da se o takvim važnim temama Zagrepčani jednostavno moraju izjasniti, moramo ih pitati – rekao je Stojak koji, dodao je, HDZ-u želi da se “odmakne od takve politike gradonačelnika”, za što sad ima i priliku. U HDZ-u će, pak, kako su nam jučer diplomatski kazali u toj stranci, konačni dnevni red Skupštine vidjeti danas nakon sjednice predsjedništva, a hoće li biti za referendum ili, u konačnici, možda protiv samoga GUP-a, o kojem bi se također trebalo raspravljati, tek će, rekli su, odlučiti. Podsjetimo, od predsjedničkih izbora pojedini su članovi HDZ-a istupili s teorijom da bi se trebali udaljiti od Bandića, ali s obzirom na većinsku koaliciju u Saboru, koju im drži upravo on, iznenađenja u Skupštini gotovo su nemoguća.

Video: Prosvjed protiv Milana Bandića

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Ten-kre:

    Lopov lopova uvijek nanjuši i prepozna tj. svaka ptica svome jatu leti.

  • :

    Kada razvoj i funkcioniranje grada isključivo ovisi o hdzeju i bandicu onda nije nikakvo čudo da smo na dnu Europe u svakom segmentu današnje civilizacije i društva.