Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komunalni red

Zagrebački redari dobivaju policijske ovlasti, moći će ulaziti u privatne prostore

Komunalni redari
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
01.02.2014.
u 15:30

Mora postojati kontrolni organ koji bi spriječio samovolju redara – smatra V. Ferdelji

Prvi dan ožujka posljednji je rok za uklanjanje reklama, panoa s pročelja zgrada, krovova i skela na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Petra Preradovića – tako je to definirano prijedlogom odluke o komunalnom redu koja će u konačno glasanjena idućoj sjednici Gradske skupštine.

Ovlasti se još uređuju

A iako se odluka još “uređuje”, jasno je kako su se komunalnim redarima osigurale puno veće ovlasti. Dapače, one su se čak, barem po prvom prijedlogu, poistovjetile s policijskim jer je komunalnim redarima omogućen ulaz u privatne prostorije, dvorišta kuća i zgrada, ali i poslovnih prostora. Tako će redar moći ispisati kaznu ako dvorište, odnosno vrt, voćnjak, zelena i druga površina zgrade nisu uređeni onako kako je to propisano.

– Redarima moramo povećati ovlasti, ali one ne smiju prijeći zakonske granice – poručio je Vladimir Ferdelji, predsjednik Odbora Gradske skupštine za komunalno gospodarstvo. Kako je objasnio, ulaziti na privatne posjede redari bi mogli pod istim uvjetima pod kojima to može i policija.

– Mora postojati kontrolni organ koji bi spriječio kakve samovolje ili loša postupanja redara – objasnio je Ferdelji. Prijedlogom su jasno definirane obveze građana koji imaju rok od 12 sati nakon što padne snijeg očistiti prilaze zgrada i kuća. Ako se ogluše, umjesto njih snijeg će očistiti radnici Čistoće, ali će vlasnici objekata dobiti račune.

Kazna 10 tisuća kuna

– Te osobe odgovaraju i za štetu zbog nečišćenja snijega i leda. Naime, u interesu je svih građana da se komunalni red provodi i da sve javne površine bez obzira na vremenske uvjete budu čiste i sigurne i svima dostupne – jasan je stav gradonačelnika Milana Bandića. Naime, u provođenju svih propisanih pravila, komunalnim redarima pomagat će komunalni izvidnici. U slučaju ispisivanja kazne oni su građanima dužni pokazati iskaznicu, a građani su pak dužni osigurati im nesmetan nadzor. Redar može naplaćivati novčanu kaznu na mjestu prekršaja, bez prekršajnog naloga, uz izdavanje potvrde. Odbije li se ispisana kazna platiti odmah, građani imaju rok od osam dana za plaćanje ispisane im kazne. Tako će npr. oni koji pročelja zgrada ne održavaju urednima ili ne čiste snijeg dobiti kaznu od pet do 10 tisuća kuna.

>> Oprez, novi zakoni! Neznanje vas može koštati

Komentara 62

EU
eurobanana
15:49 01.02.2014.

Bez naloga za pretres kuce mi ni policija ne smije na dvoriste a komonalni redar smije ?? kakvu kaubojsku drzavu stvaraju kazna radi kazne za kaznu ..pa radi Toga dobijete jos kaznu

NE
neboiznadzagreba
16:23 01.02.2014.

Cijeli svijet ide prema totalitarizmu - policijske ovlasti komunalnim redarima, zaštitarima, stranačkim odredima, korporacijskim vratarima, izviđačima... Što će raditi policija, ratovati protiv stanovništva ?

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
15:39 01.02.2014.

ovo je strašno kakvo se bezakonje sprema, gore nego na divljem zapadu! bit će posla i posla za ustavni sud, a tko izglasa takve akte treba odgovarati, ne samo politički!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije