Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdvajamo najvažnije

Oprez, novi zakoni! Neznanje vas može koštati

policija
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/4
02.01.2014.
u 14:07

Neznanje može koštati i nekoliko desetaka tisuća kuna globe

U Hrvatskoj od jučer vrijede mnogi novi zakoni i propisi koji se tiču potrošača, vozača, roditelja, štediša, graditelja, branitelja, korisnika socijalnih prava... svih građana. Drugi će novi propisi i zakoni tek biti doneseni u godini koja je pred nama. Nije loše zakonske novosti na vrijeme upoznati, jer neznanje ili nemar nekoga mogu koštati i nekoliko desetaka tisuća kuna globe ili čak zatvora. Neki će novi propisi donijeti, nažalost, nova poskupljenja, a nekim će građanima novi propisi donijeti i materijalne ili kakve druge pogodnosti.

Izdvajamo najvažnije promjene u zakonima i propisima koji su stupili na snagu s Novom godinom ili će tek obilježiti 2014. godinu.

Niže povlaštene mirovine veće od 5000 kuna

Povlaštene mirovne veće od 5000 kuna smanjit će se za deset posto. Od smanjenja su izuzeti stopostotni invalidi, mirovine djece poginulih branitelja, rudari i radnici profesionalno oboljeli od azbestoze. Smanjenje mirovina u proračunu će donijeti godišnju uštedu od 303 milijuna kuna.

Zbog neplaćene kazne bez registracije

Nova godina donosi registar dužnika za neplaćene prekršajne kazne. Građani koji dospiju u registar suočit će se s problemima i na ostalim područjima života – neće im biti produljena registracija, neće moći osnovati tvrtku, otvoriti obrt ili samostalnu djelatnost te neće moći prodati automobil.

Globa plaćena u roku od tri dana 50 posto jeftinija

Istovremeno s uspostavljanjem registra neplatiša za prekršaje uvest će se i olakšice za počinitelje prekršaja. Dosadašnja novost da se kazna na plaćena na licu mjesta smanji na 50 posto iznosa bit će produljena na tri dana. Dakle, tko počini prekršaj i plati ga u roku od tri dana, proći će upola jeftinije. Onima kojima kazna dođe na kućnu adresu vrijedi rok od tri dana od dana dobivanja obavijesti.

Nema poticaja na stambenu štednju

Od ove godine više nema poticaja na uplate za stambenu štednju. Dosad je država isplaćivala poticaj od 10 posto uplaćenog uloga, pri čemu je najveći ulog bio 5000 kuna godišnje po štediši. Ministarstvo financija poticaj je ukinulo uz obrazloženje da su štedionice plasirale 3,5 milijardi kuna te da taj iznos čini samo 5,5 posto u ukupnoj masi stambenih kredita po čemu su zaključili da poticana štednja nije ispunila svrhu.

E-građevinska dozvola

Elektronička dozvola postaje svima dostupna, a investitori i građani u svakom će trenutku moći provjeriti u kojoj im je fazi postupak, što moraju dostaviti i za koliko će dobiti građevinsku dozvolu. Građevinska dozvola izdavat će se na temelju projektne dokumentacije i vrijedit će tri godine. Osam dana prije početka radova investitor će morati prijaviti početak radova i dokazati da je platio komunalni doprinos. Građevinska dozvola po Zakonu o gradnji trebala bi biti izdana u roku 35 dana.

Energetski certifikat za nekretnine

Novi Zakon o gradnji donosi i obavezu da u oglasu za prodaju ili najam nekretnina, ako je korisna površina nekretnine koja se oglašava veća od 50 četvornih metara, mora biti naveden energetski razred nekretnine. Ako u oglasu nije naveden energetski certifikat, predviđena je novčana kazna do 30.000 kuna.

Odgovor na tužbu bez sudske pristojbe

Onaj tko je tužen moći će odgovoriti na tužbu, a da prethodno ne plati sudsku pristojbu. Sudske pristojbe neće morati plaćati ni radnici u sporovima koji proizlaze iz predstečajne nagodbe te sindikati i sindikalni povjerenici.

Otplata minusa na tekućem 12 mjeseci

Dužnici koji imaju minuse na tekućim računima dobit će bolji tretman kao klijenti banaka. Naime, banke će ih morati obavijestiti o izmjeni iznosa dopuštenog prekoračenja na tekućem računu ili njegovu ukidanju najmanje trideset dana prije promjene. Dužnicima će morati omogućiti dvanaestomjesečnu otplatu iznosa za koji je prekoračen dopušteni minus.

Digitalni udžbenici

Učenici osnovnih i srednjih škola morat će kupiti nove udžbenike koji su samo poboljšana verzija dosadašnjih s obzirom na to da su rađeni po postojećim programima. No novost u obrazovanju svakako su digitalni udžbenici. Kad kupe tiskane udžbenike, učenici će dobiti i lozinke uz pomoć kojih će moći pristupiti i digitalnim udžbenicima.

Prometni redari umjesto policije

Policija više neće pisati naloge za dizanje nepropisno parkiranih vozila u Zagrebu, tamo su tu obavezu prebacili na gradsko prometno redarstvo. “Olabavili” su i propise pa se tako za prvo nepropisno parkiranje neće dobiti kazna, već samo opomena. Ponavljači će dobiti račun, zapisnik i prekršajni nalog kada dođu na deponij po auto.

Zatvor roditelju koji supružniku ne da viđati dijete

Prije razvoda supružnika postaje obavezno savjetovanje i obiteljska medijacija. Ako supružnici imaju samo jednu nekretninu za stanovanje, a ona je i bračna stečevina, dijete s jednim roditeljem ostaje u obiteljskom domu do osamnaeste godine. U slučaju da jedan roditelj ne da viđati dijete drugome, kazna može biti do 30 tisuća kuna, zatvor od jednog do šest mjeseci te mogućnost promjene odluke o tome s kojim će roditeljem dijete stanovati. U izboru ili promjeni vjerske pripadnosti dijete starije od 14 godina može samostalno donijeti odluku, dok dijete starije od 12 godina mora dati svoj pristanak. Djetetu starijem od deset godina mora se omogućiti da izrazi svoje mišljenje.

Carinici nose oružje, suzavac, lisice...

Novi Zakon o carinskoj službi povećava ovlasti carinika te će oni u bilo kojem trenutku bez sudskog naloga moći zaustaviti vozilo ili plovilo te će sa sobom nositi i kratko vatreno oružje, suzavac i lisice.

Tko ima stan, ništa od doplatka

Korisnici socijalne pomoći po novome će primati zajamčenu minimalnu naknadu koja može iznositi najviše 2900 kuna. Visinu će država određivati svake godine. Uvjetovana je imovinskim cenzusom pa će se provjeravati ima li korisnik ili član njegove obitelji neku imovinu. Naknadu neće moći dobiti osoba s malim prihodima ako ona ili član kućanstva ima kuću, štednju, vozilo i slično. Subvencionirani smještaj u domu i dječji doplatak ne može imati vlasnik nekretnine.

Nove tablice

Sredinom godine trebale bi se uvesti nove registarske oznake, a traje javna rasprava o predložena četiri modela kako će tablice vlasnika vozila u Hrvatskoj izgledati. Procjenjuje se da bi nove tablice bile oko deset posto skuplje, a još nije određen rok u kojemu bi ih građani trebali nabaviti.

Besplatna pravna pomoć

Država će potpuno ili djelomično financirati pravnu pomoć siromašnijim građanima. Uvjet je da bi angažiranje odvjetnika ugrozilo egzistenciju građanina.

Učenici dobivaju građanski odgoj

Građanski odgoj uvodi se u više razrede osnovne i u srednje škole od iduće godine. Cilj je poticati učenike na prihvaćanje odgovornog i aktivnog građanstva. Provodit će se tijekom 35 sati nastave ili izvannastavnih aktivnosti.

Cijenu goriva određuje tržište, a ne više država

Prema novom Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, cijenu goriva ubuduće će određivati tržište, a ne kao do sada država. Drugim riječima, Ina, Petrol, Tifon... moći će sami podizati cijenu goriva kada budu htjeli i koliko budu htjeli.

 PDV-a od 13 posto za ulje, šećer, dječju hranu

Dječja hrana, šećer, ulje... od početka godine oporezuju se međustopom PDV-a od 13 posto umjesto dosadašnje stope PDV-a od 10 posto. Povećanje međustope PDV-a primjenjuje se i na turizam i ugostiteljstvo...

Padaju rate stambenih kredita u švicarcima

Na snagu stupaju i izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. Dobra je to vijest za sve vlasnike stambenih kredita vezanih uz švicarski franak jer bi im trebao donijeti nešto nižu ratu kredita.

Sve četiri zimske gume iste

Od 15. studenog do 15. travnja vozači moraju imati zimsku opremu na zimskim dionicama autocesta, državnih i županijskih cesta: A1 od Zagreba do Maslenice, cijele dužine autocesta A2, A3, A4, A5 i A61, a tu ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji i Istarski ipsilon. Pod zimskom opremom podrazumijeva se sve četiri iste zimske gume ili četiri ljetne s najmanjom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg.

Sve nove zgrade i kuće moraju imati fasadu

Svi novosagrađeni objekti imaju obvezu uređenja fasade kuće, ali i okoliša oko objekta. Zakonom je propisan i rok u kojem se fasada i okoliš moraju urediti. Za obiteljske kuće rok je pet godina, a za veće zgrade deset godina. Ako vlasnici objekata ne budu poštovali ovu obvezu, prijete im kazne. I to od tri tisuće kuna mjesečno. Ova obveza ne odnosi se na vlasnike starih kuća koje nemaju uređenu fasadu i okoliš. Međutim, kako je ranije objasnila ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, uređenje fasade i na starim objektima bit će isplativo jer u slučaju prodaje kuće one bez fasade bit će u zadnjem energetskom razredu. Osim toga, vlasnici će više trošiti za grijanje i hlađenje.

Komentara 64

ML
Mlad75
16:04 02.01.2014.

Zakon koji onemugučava dječije doplatak ili socijalnu naknadu ukoliko netko iz kučanstva ima nekretninu je jadan, bolestan i protučovječan......znači ako imaš kuću onda možeš jesti zidove ili što ??? I sad će mi neko reči tako je i u Njemačkoj, ....jest samo u Njemačkoj onaj tko hoće radit ima i posla i plaču sa kojom može živjeti dostojanstveno......Ovakav zakon udara direkntno na budučnost Hrvatske i tko god ga je prihvatio taj je protivnik hrvatskog čovjeka....možda i ima netko tko je do sad primao nepropisno socijalu ili dopaltak, ali to je se trebalo riješiti inspekcijom ali eto naši papetni socijaldemokrati rade protiv docijalno ugroženih....Bože koja patetika.........Znači imaš stan, izgubiš posao....stan nisi ni otplatio i moraš ga prodat jer jemaš pravo na socijalu i tako u jednom danu izgubiš i posao i stan i nađeš se na ulici.....dok prikupiš svu papirologiju da nemaš više stan i da ti mogu dati socijalu prođe dva miseca za to vrijeme nemaš ni za kruk ni za krov nad glavom....uglavnom sjediš pored kante za smeće i čekaš da nektko baci otpatke iz zgrade u kojoj si do jućer imao stan da bi mogao jesti....i naravno čekaš tko će ti se prvi pridružiti iz te iste zgrade pokraj kante....sad već kao konkurencija..........žalosno kako nam se ruši sve....zbog pohlepe političare i velikih korporacija......dolazi vrijeme sirotinje.....rekako bih da se feudalizam vrača na mala vrata, jer postoji jako malo vrlo bogatih kao nekada feudalaca i jako puno siromašnih koji uskoro neće imati ni svoje domove isto kao i kmetovi nekada......i zamislite apsurda u današnje vrijeme se kroz zakon proguralo da ste bogati ukoliko imate automobil....a u školiu se uvodi tablet umjesto bilježnica i govori nam se kako smo napredno informatičko društvo, a ljudima se oduzima dom i tako ostaju bez struje, interneta i osnovnih uvjeta za život.....pa tko odlučuje o tome, tko to tako servira narodu da su ti ugroženi ljudi eto največi teret ovome društvu, a ne korumpirani političari i pohlepni privatnici koji na račun tih malih ljudi ostvaruju extra dobit, a njih plačaju mizerno tako kad izgube posao da odmah drugi mjesec nemaju ni za kruh i moraju bogatim šupcima prodati i svoja četri zida i onda gledati ispod kojeg će se mosta smrznututi sa svojom obitelji jer eto ostali su bez posla, .....A mi , mi ćemo sve to samo promatrati i nadati se da se to i nama ne dogodi, svijesni ali sebi ne želimo to priznati da nas samo jedan jedini dan dijeli od niihove sudbine jer nam već sutra poslodavac može reči da smo višak i da nam daje otkaz,....a onda istim scenarijom prema mostu za posljednji pozdrav......Kad ćemo progledati i poduzeti nešto za spas čovjeka?

SI
signum88
15:16 02.01.2014.

Imam susjedu koja nema nikakva primanja, nezaposlena je...po novome ne može ni dobiti socijalnu pomoć jer ima staru ruševnu kuću...a tu kuću ne može prodati jer nema 2700 kn za energetski certifikat...Možda bi ova socijalno osjetljiva vlada trebala uvesti barem da ima pravo na besplatan štrik...

Avatar airbizz
airbizz
14:43 02.01.2014.

primjer:imam kuću i nemam primanja-nemogu primati socijalnu naknadu.moram prodati kuću i trošiti socijalnu naknadu za stanarinu.ako je neki građanin upao u teško razdoblje treba mu se pomoći dok se ne zaposli.dok se ne zaposli(a prima socijalnu naknadu) može ga se pozvati na društveno koristan rad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije