Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

"Reciklažno dvorište i divlji deponij nalaze se pokraj vrtića što je nedopustivo!"

Mostov kadnidat za gradonačelnika Zvonimir Troksot održao je press konferenciju kako bi upozorio na problem reciklažnog dvorišta i divljeg deponija glomaznog otpada u Španskom
06. veljače 2021. u 13:22 2 komentara 1190 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Samo deset metara od Reciklažnog dvorišta Špansko nalazi se divlje odlagalište glomaznog otpada. Na taj je problem na subotnjoj press konferenciji upozorio Zvonimir Troskot, Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika. Grad je Reciklažno dvorište otvorio 2012. i smjestio ga tik do stambenih zgrada i Dječjeg vrtića Malešnica. 

-Nedopustivo je da se ovo reciklažno dvorište i deponij glomaznog otpada nalaze ispod prozora naših građana, uz dječji vrtić gdje se igraju naši mališani i uz potok Vrapčak - rekao je Troskot. Dodao je i kako se odlagalište divljeg otpada nalazi na čestici Grada Zagreba, koja je nelegalno uzurpirana od privatne osobe koja koristi nemogućnost istovara otpada u reciklažnom dvorištu od strane tvrtki, te naplaćuje istovar od istih na toj uzurpiranoj čestici.  

Otpad nije smeće već resurs

-Rješenje je da Grad Zagreb vrati svoju česticu koja je nelegalno uzeta i da se deponij očisti. Ovo je slika gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Tu sliku želimo promijeniti - naglasio je Troskot.

Predložio je Gradu i da Reciklažno dvorište Špansko premjesti u industrijsku zonu Jankomir, uz ulicu Antuna Šoljana iza ulice Marije Radić u smjeru CIOS-a u smjeru zapada. Odlaganjem otpada u reciklažno dvorište koje nije natkriveno, otpad kisne i vrlo brzo postane smeće, naglasio je.

-Otpad za nas nije smeće nego resurs koji stvara dodatnu vrijednost koju treba iskoristiti. Predlažemo i otvaranje centara za ponovnu uporabu. EU ih ima 8600 i na taj način zapošljava 40 000 ljudi. Kada bismo uz reciklažna dvorišta imali i centre za ponovnu uporabu tada bi došlo do smanjenja otpada i do novih zapošljavanja čime bismo pomogli i zagrebačkom i hrvatskom gospodarstvu - rekao je Troskot. kao primjer takvog, ispravnog gospodarenja otpadom naveo je primjer Preloga i Ljubljane koji imaju takve centre.

Uz Troskota je govorio i Mostov vijećnik u MO Špansko-jug Hrvoje Hrestak koji već godinama upozorava i na problem blizine Reciklažnog dvorišta Špansko samim zgradama i DV Malešnica te na problem divljeg deponija glomaznog otpada koji se nalazi uz ekološko bogatstvo naselja Špansko potok Vrapčak, a čije je čišćenje tražio od Grada već nekoliko puta.

Dogodila se tri, četiri požara

-To je dugogodišnji problem. U više navrata sam zvao komunalnog redara da to očistimo. Grad Zagreb se tome odazvao, počistili smo, ali trajno nije riješeno ništa. Nakon nekog vremena  uzurpirana čestica se i dalje upotrebljavala za ostavljanje otpada od strane tvrtki koje nemaju pravo ulaska u reciklažno dvorište - rekao je Hrestak. Napominje i kako je iznimno opasno da se jedno reciklažno dvorište u kojem ima raznog otpada nalazi blizu dječjeg vrtića.

 | Autor : Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL 06.02.2021., Zagreb - Kandidat za gradonacelnika, Zvonimir Troskot odrzao je konferenciju za medije na kojoj je iznio problem oko reciklaznog dvorista i divljeg odlagalista u ulici Dobrise Cesarica u naselju Spansko. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL -U ovom reciklažnom dvorištu u zadnje dvije godine dogodilo se već tri-četiri požara. Tu vjerojatno ima opasnog otpada. Sve to predstavlja opasnost za našu djecu - objasnio je Hrestak. Najveći problem Reciklažno dvorište, kaže, predstavlja ljeti. 

-Naši sugrađani osjećaju se kao građani drugoga reda kojima je pod prozorom ljeti nesnosni smrad i trpe nesnosnu buku kamiona Čistoće koji dolaze po ostavljeni otpad - zaključio je Hrestak. Na ponašanje Grada Zagreba prema problemu Reciklažnog dvorišta Španskog i divljeg deponija glomaznog otpada, osvrnuo se Mostov vijećnik GČ Stenjevec Marko Sladoljev.

-Gradonačelnik Bandić je jučer bio u ovom kvartu, ali nije bio ispred ovog reciklažnog dvorišta da vidi koji je ovdje problem - rekao je Sladoljev i dodao kako gradonačelnik Bandić u svom jučerašnjem predizbornom obilasku GČ Stenjevec nije obišao niti OŠ Ante Kovačić koja radi u tri smjene i puca po svim šavovima, niti je bio ispred Doma zdravlja i nije vidio kako teče naplata parkinga u Španskom koji je najudaljeniji kvart od centra a u kojem postoji naplata parkinga. 
 

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih