Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Frcale iskre

Raskol u ZG holdingu: Izdvajaju najunosnije, a dugovi ostaju

'12.08.2013., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic na konferenciji za medije objavo da ce svi zagrebaci osnovnoskolci i srednjoskolci dobiti besplatne udzbenike, sto ce Grad kostati oko 44 milijuna kun
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/4
23.09.2013.
u 10:45

Na sjednici uprave izbila je svađa jer su Samodol i Milas tražili dugoročni plan za Holding, ali Ljubičić je dobio podršku većine

Među članovima uprave Zagrebačkog holdinga nastao je raskol zbog izdvajanja dijela podružnica u posebna trgovačka društva i njihove privatizacije. Na sjednici uprave izbila je svađa zbog koje je, kako neslužbeno doznajemo, žestoko zaiskrilo između članova Zdenka Milasa i Ante Samodola te šefa uprave Slobodana Ljubičića koji je napustio sjednicu.

Bijeg profita

Ljubičić nije podnio njihovu kritiku da se u izdvajanje i privatizaciju podružnica srlja bez temeljite dugoročne analize nego se umjesto strateških odluka preko koljena lome rješenja za trenutačni financijski spas. Njihove argumente nisu prihvatili ostali članovi uprave koji su preglasali Milasa i Samodola. Suglasnost za izdvajanje AGM-a, Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje, Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva, Tržnica, Robnih terminala, Autobusnog kolodvora i Stanogradnje Gradska skupština trebala bi dati u četvrtak. Iako ni Samodol ni Milas ne žele razgovarati s medijima i svoj stav iznijeti javno, iz izvora bliskog upravi doznajemo da se njih dvojica ne protive izdvajanju i privatizaciji tvrtki već načinu za koji smatraju da će dugoročno Holding gurnuti u propast. Pojedine podružnice (Čistoća, GSKG) koje izlaze iz Holdinga ujedno su i najprofitabilnije, a po njihovu izlasku taj novac neće više pripadati Holdingu. Istodobno 3,3 milijarde kuna kratkoročnih obveza ostaje na Holdingu. Također, spornim smatraju što ne postoji projekcija zarade od privatizacije s obzirom na to da se prodaje samo djelatnost, bez imovine. Tu dolaze do treće točke spoticanja – Ljubičićev plan da se imovina proda ili iznajmi. Ne razumiju tko će biti zainteresiran u postojećoj gospodarskoj situaciji.

Grad će platiti dugove

Primjerice, plan je da se Čistoća, protiv čega su se već pobunili sindikati, proda kao djelatnost dok će zemljište, kamioni i potraživanja prema građanima ostati Holdingu. S obzirom na to da će nakon privatizacije podružnice Holding za usluge čišćenja morati raspisati natječaj, pitanje je hoće li Čistoća pobijediti, kome će i hoće li Holding iznajmiti prostore i kamione, a istodobno mora plaćati sve troškove njihova održavanja. Upitan je i plan sa Stanogradnjom. Iz sadašnje podružnice planira se izdvojiti tvrtka kojoj će pripasti projekt Podbrežje, a koju planiraju prodati za 51 milijun kuna. Grad bi trebao preuzeti preostali dio Stanogradnje (sa 1,1 milijardom kuna kratkoročnih obveza) te tvrtku svake godine dokapitalizirati iznosom potrebnim za vraćanje rate kredita. Bez obzira na nedorečenosti Ljubičićev je plan dobio većinu, a ljudi bliski gradonačelniku Milanu Bandiću podršku ostalih tumače strahom za vlastite fotelje jer im je Bandić sa skupštinske govornice jasno dao do znanja da upravu postavlja politika. Davor Štern, član Nadzornog odbora Holdinga, kaže da NO također još nije vidio nikakav plan uprave, ali da on očekuje pojedinačne elaborate za svaku tvrtku. U gubitku prihoda zbog izdvajanja tvrtki ne vidi problem jer očekuje da će Grad, kao vlasnik Holdinga, podmiriti gubitke.

>>Bivšem špijunu, tajniku i još 4 prijatelja posao u Holdingu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije