Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ov kandidat

Rajko Ostojić: Bandić je kukavica, već je dva put bježao iz grada

'13.05.2013., Zagreb - Ranko Ostojic, kandidat SDP-a za gradonacelnika grada Zagreba. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/3
15.05.2013.
u 14:00

Zagrebački holding – Slažem se s kolegama da Ivu Čovića na mjestu predsjednika uprave treba zamijeniti dokazani i nestranački menadžer.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić govori o prvim potezima nakon što postane gradonačelnik, a svog konkurenta Milana Bandiće naziva kukavicom.

Koliko se da vidjeti, šef SDP-a Zoran Milanović ne prati vas i ne pomaže baš puno u kampanji. Je li to unaprijed dogovorena strategija ili je razlog tome to što Milanović smatra da niste pokazali dovoljno volje da postanete gradonačelnik Zagreba? Odnosno, kako je on to slikovito rekao – “da se niste bacili pod tramvaj”?

Nisam se ja trebao baciti pod tramvaj, ja sam već zaustavio tramvaj. Pogledajte, na Googleu! Dakle, to ćete morati pitati njega. A on ionako ima mnogo obveza, obilazi teren, a i doći će sutra na Britanac na naš završni skup.

Plaće veće i 80 kuna

Ali druge SDP-ove kandidate, čak i u puno manjim, da ne kažem manje važnim gradićima, dosta pomaže i na terenu. Primjerice, prošlog je petka bio sa SDP-ovim kandidatima u Međimurju, čak je zbog toga propustio i veliki gospodarski skup u Svetom Martinu na Muri.

Morat ću vas podsjetiti, ja sam Rajko Ostojić, a on je Zoran Milanović i nisam njegov plagijat. Ali naravno da je za njega kao predsjednika stranke vrlo važno ne samo da ponovimo uspjeh s prošlih lokalnih izbora nego i da uspjeh na svim razinama podignemo za još deset posto.

No, bi li vam ipak pomoglo da vam Zoran Milanović barem jednom u deset dana dođe na skup, na druženje s građanima i kaže Zagrepčanima: “Ovo je naš kandidat Rajko Ostojić i on je najbolje što imamo za Zagreb!”. Naime, Milanović je Zagrepčanima baš tako govorio za Milana Bandića u kampanji na prošlim zagrebačkim izborima.

Dakle, Zoran Milanović vrlo je jasno rekao što misli o meni u razgovoru za sve hrvatske medije, da sam čovjek besprijekorne biografije i apsolutno kompetentan za funkciju gradonačelnika Grada Zagreba. Uostalom, ja sam proaktivan čovjek koji se uzda u sebe i u svoj tim i želim promijeniti paradigmu politike – dakle, da napokon programi počinju dobivati izbore, da se program počinje vrednovati, a ne percepcija i estradizacija kandidata.

Ne obećavate mnogo. Ali velika i važna stvar koju ste obećali Zagrepčanima jest da ćete smanjiti prirez. Kada ćete to učiniti, za koliko postotnih poena sa sadašnjih 18 planirate smanjiti prirez, koliko će time gradski proračun gubiti na godišnjoj razini, a koliko će više novca ostajati u džepovima radnika s prosječnim primanjima od pet do šest tisuća kuna?

Prirez ću smanjiti jer Zagreb ima dvostruko veći prirez od Splita ili Rijeke, a ne dobivamo dvostruko kvalitetniju uslugu. To je jednostavno civilizacijsko pitanje. Prirez ćemo smanjiti najmanje od pet do šest posto. Kada? U tri koraka. Prvo slijedi financijska konsolidacija Grada, onda slijedi restrukturiranje Zagrebačkog holdinga i nakon toga smanjivanje prireza. To će se dogoditi potkraj ove ili najkasnije početnom iduće godine. Smanjenjem prireza zagrebački proračun godišnje će “izgubiti” 275 milijuna kuna, ali će se taj novac sliti građanima. Ovisno o njihovim plaćama, to bi značilo da će im svakog mjeseca u džepu ostati od 30 do 80 kuna više.

Vaš kolega i kandidat za dogradonačelnika Zagreba Igor Rađenović izjavio je da ćete ne čelo Zagrebačkog holdinga dovesti dokazanog menadžera, da na tome već radite i da se pritom ne vodite stranačkim kriterijima. Tko će biti novi predsjednik uprave Holdinga? I što će biti s Ivom Čovićem?

Slažem se s time što je rekao Igor Rađenović. Čović je stekao veliko iskustvo vodeći HEP, pa onda Holding. Nakon razgovora i s njim i s ostalim članovima uprave i dubinske snimke te tvrtke vidjet ćemo hoće li cijela uprava biti razriješena ili će netko možda i ostati. Ali uprava se i te kako mora osvježiti ljudima koji su se dokazali u takozvanom realnom sektoru.

Kad smo već kod Holdinga, 2017. na naplatu dolaze obveznice izdane 2007. u Londonu. Riječ je o 300 milijuna eura plus premija. Kako mislite vratiti taj novac?

Svjestan sam te obveze i znam što me čeka. Uostalom, dugovi moga prethodnika koji su bili veći od pet milijardi kuna dočekali su me i u Ministarstvu zdravlja pa sam se s njima uhvatio u koštac. Imam iskustva kako sanirati sustav koji je u dugovima. Ako sam to uspio u Ministarstvu, onda ću i za četiri godine uspjeti otplatiti obveznice. Ali znam i da je upravo zbog tog duga Milan Bandić dva puta pokušao pobjeći s mjesta gradonačelnika. Prvi put kad se kandidirao za predsjednika Republike jer je znao što ga čeka, a drugi put kad je poželio na parlamentarnim izborima kao zastupnik ući u Sabor.

Ali sada lovi peti gradonačelnički mandat pa nam se ne čini da bježi iz Grada.

Pričekajmo rezultate izbora. On je već dva puta bježao odavde. Koliko on voli grad Zagreb, to je pokazao svojim kukavičkim ponašanjem. Samo nekoliko mjeseci nakon što je izabran 2009. godine pokušao je prevariti građane i pobjeći na Pantovčak nakon što je uništio i zadužio Holding. Zato u 2010. po zagrebačkim kvartovima nije ništa ni napravljeno jer je on sve potrošio na predsjedničke izbore. Opet je htio pobjeći u Sabor. On svojim ponašanjem pokazuje da želi bježati i traži neko utočište.

Je li točno da vas je u SDP doveo Milan Bandić? To je izjavio u intervjuu za Obzor – subotnji prilog Večernjeg lista.

Ma dajte, molim vas! To apsolutno nije točno.

U istom intervjuu banalizirao je i vašu ulogu u spašavanju njegova života nakon što je doživio moždani udar. Rekao je da ste se vi samo raspitivali o njegovu zdravlju, ali da mu niste pomogli u najkritičnijim trenucima kada mu je život visio o niti.

O tome ja osobno nikada nisam govorio. Apsolutno nikada, kao ni o jednom svom pacijentu, pa neću ni sada. Mogu samo napomenuti da već deset godina nitko nikad nije demantirao na desetke napisa, pa i iz Večernjeg lista, u kojemu se opisuje moja uloga u spašavanju života Milana Bandića.

Što najviše zamjerate Milanu Bandiću kao građanin grada kojemu je on na čelu već 13 godina?

Svakako to što nije iskoristio velike potencijale, to što u posljednjih osam godina nije realizirao nijedan veliki gradski projekt. Živimo u gradu nerealiziranih potencijala. Prvi mu je mandat bio jako dobar, ali onda se dogodilo nešto što se često događa – identificirao se s Gradom, Holdingom i onda nije vidio prioritete. Nemamo bolji i učinkovitiji promet, tramvajski promet je prespor, spoj Branimirove je najskuplja cestica u Europi, ali je i opasna za ljude koji tamo stanuju. Jednostavno, dopustio je da Zagreb stagnira, a onda i da počne propadati.

Znači, mislite da nije korumpiran jer mu to i ne zamjerate?

Postoje mjerodavne institucije koje se time bave, a i mediji su o tome pisali... Moja velika prednost pred ostalim kandidatima jest to što ja nikad nisam bio ni u Gradskoj skupštini, ni u Holdingu, ni u Plinari. Nikada nisam sklapao dilove s Milanom Bandićem i zato ne mogu osobno posvjedočiti da je korumpiran. Ali činjenica jest da postoje stotine kaznenih prijava protiv njega.

Neće na Pantovčak

Ali vi na vašim predizbornim plakatima ipak aludirate da je Bandić korumpiran, da je “pospremio” novac od dvostruko preplaćenih nadstrešnica?

Činjenica je da su te nadstrešnice preplaćene. A krivce treba tražiti među onima koji su vodili te natječaje u Gradu, znači odgovoran je netko u gradskoj upravi, ali posljedično i gradonačelnik.

 Je li vam uteg u kampanji to što Vladi, čiji ste još uvijek član, blago rečeno, ne ide dobro?

Bilo bi mi lakše da sam član Vlade kojoj gospodarstvo raste stopom od dva posto umjesto što i dalje pada. Mogao sam biti kukavica i vrlo lako pobjeći od problema. Mogao sam u siječnju, a PR-ovci su mi to govorili, dati ostavku u Ministarstvu zdravlja i u zagrebačku utrku ući bez tog utega. Ali nisam. Ostao sam u Vladi jer nisam kukavica, ostao sam uz svoj tim.

Možete li se zamisliti, jednog dana, kao SDP-ov kandidat za predsjednika Republike?

Apsolutno ne.

A Ivu Josipovića kao kandidata SDP-a za predsjednika Vlade?

Koliko ja znam, on će ići i na drugi predsjednički mandat kao kandidat SDP-a i u tome ima moju potpunu podršku.

>>Milan Bandić: Sve bi dali 
da me vide u Remetincu

>>Ostojić se 'isprsio' s 592 tisuće, Bandić za sebe nije dao ni kune

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije