Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li imati posao?

Radnici Čistoće: Kakva nas sudbina čeka?

Radnici Čistoće, portal (1)
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
22.10.2013.
u 15:27

Osiguramo li desetogodišnji ugovor nema privatizacije ni koncesije pa tvrtka ostaje u vlasnišvu Grada Zagreba, rekao je Tolić

Radnici Čistoće i dalje ne znaju što će se dogoditi s tvrtkom, hoće li se privatizirati i pod kojim uvjetima, što će biti s imovinom i radničkim pravima zbog čega se danas popodne održao sastanak sa sindikalistima u dvorištu Čistoće u Radničkoj, a pozvali su predsjednika uprave Holdinga Slobodana Ljubičića koji se pismeno ispričao. Umjesto njega došao je član uprave Ivan Tolić iz čijih se riječi ne može zaključiti da uprava ima odgovore na pitanja radnika.

- Nema privatizacije, nema koncesije. Od 1. siječnja planira se promjena pojedinih statusa podružnica, još ćemo mi puno puta razgovorati do tada. Nije isključeno da dobijete imovinu. Glavni cilj je osigurati Čistoći dugoročni ugovor sa Gradom Zagrebom. Osiguramo li desetogodišnji ugovor nema privatizacije ni koncesije pa tvrtka ostaje u vlasnišvu Grada Zagreba, rekao je Tolić i dodao da će promjene koje će uvesti biti statusne, na što su ga radnici izviždali. Na pitanje što je s agencijskim radnicima. rekao je:

- Žao mi je što nema direktora čistoće Valašeka, ali i mene zanima kako vas je zaposlio preko agencije, rekao je Tolić. A od predsjednika sindikata Čistoće Vladimira Brezarića doznajemo da je zapošljavanje prvog radnika preko agencije potpisao upravo Slobodan Ljubičić prije pet godina. Od 1560 radnika Čistoće 181 radi preko agencije. Za njih 95 ugovori istječu 30. listopada.

- Odu li dvojica, nije lako raditi, a kamo li njih 95. Svi oni rade na odvozu komunalnog otpada. Nitko ne zna što će s njima biti od idućeg tjedna - rekao je Brezarić. Usporedbe radi, svaki dan zagrebačko smeće na kamionima odvozi 200 radnika.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever podržali su radnike rekavši da će, dođe li do izdvajanja, nova uprava tvrtke morati poštovati postojeće ugovore o radu i sva materijalna prava koja proizlaze iz kolektivnog ugovora, ali i vratiti imovinu.

- Ako žele izdvojiti tvrtke i vratiti ih na poziciju gdje su bile prije nego što su spojene u Holding, jasno je da ih se ne može izdvojiti bez imovine jer su bez nje s ljudima i zastarjelom imovinom na vjetrometini moguće konkurencije kojoj je prostor otvoren i temeljem izmjena zakona o radu. Zato Grad Zagreb mora biti zainteresiran da građanima pruži najbolju moguću uslugu i to tako da ima tvrtku u svome vlasništvu. Privatizacija će sigurno donijeti znatno lošiju kvalitetu usluge jer će zbog profita smanjiti broj radnika te će vjerojatno povećati cijenu usluge što bi građane moralo zanimati, rekao je sindikalist Krešimir Sever.

Sindikalisti Čistoće pozvali su radnike da se u četvrtak u osam ujutro okupe pred Gradskom skupštinom budući da je od devet sati na dnevnome redu donošenje odluke o izdvajanju drugog dijela podružnica iz Holdinga. Ondje će biti i aktivisti Prava na grad i Zelene akcije, a sindikalisti najavljuju nastavak akcija i nakon četvrtka.

>>Radnici Čistoće: Privatizirajte gubitaše, a ne zlatnu koku

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije