Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed zbog otkaza

Radnici Čistoće nastavili sa štrajkom: 'Dok traju pregovori, nitko od njih neće odvoziti smeće'

Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju štrajk
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/12
24.01.2023.
u 10:25

Ranije je već rečeno kako će nastaviti štrajkati sve dok ne dobiju i u pismenom obliku odluku o suspenziji izvanrednih otkaza trojici radnika zbog toga što su različite frakcije otpada odlagali u isti kontejner.

I jutarnja smjena radnika u zagrebačkoj Čistoći od 6 sati nastavila je sa štrajkom, a radnici će tijekom jutra predati nove zahtjeve Upravi i sindikatima koji se odnose na ispunjavanje prava iz kolektivnih ugovora i povećanje plaća. Ranije je već rečeno kako će nastaviti štrajkati sve dok ne dobiju i u pismenom obliku odluku o suspenziji izvanrednih otkaza trojici radnika zbog toga što su različite frakcije otpada odlagali u isti kontejner. 

Radnici Čistoće nastavljaju štrajk i nitko od njih neće odvoziti smeće dok traju pregovori s upravom Holdinga o materijalnim pravima radnika, kazala je u utorak predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak. Dok traju pregovori, nijedan radnik Čistoće ne odvozi smeće, napomenula je Kaltak. „Radnici su se pismenim putem obratili upravi sa svojim zahtjevima. Kada zahtjevi budu ispunjeni, radnici se odmah vraćaju u kamione”, istaknula je.

Tema razgovora s članovima uprave su materijalna prava i primanja radnika.„Radnici traže povećanje osnovice, koeficijenta, novu opremu, dodatak za otežane uvjete rada, puno je neriješenih pitanja”, dodala je Kaltak.

Video: Grad poluprazan, ali pun smeća: Posljedice štrajka radnika Čistoće itekako su vidljive

Osim toga, kako se ne bi ponovio slučaj s otkazima, zaposlenici Čistoće žele da uprava jasno komunicira što je dopušteno, a što nije dopušteno tijekom obavljanja posla. „Otkaz je uprava htjela uručiti i vozaču. Zašto, on je samo sjedio i čekao kolege. Kad bi on svaki put izlazio iz vozila, zaključao ga i nadzirao što kolege ubacuju u kamion, i tako od adrese do adrese, smjena bi mu trajala do dva ujutro”, kazala je Kaltak.

Donosimo zahtjeve radnika Čistoće.

"Zahtjevi radnika

1. Povećanje osnovice 12% – minimalno
2. Stalni dodatak 200 Eura
3. Sistematizacija u roku 30 dana
4. Kod 95 i kartica vozača (besplatno)
5. Vanjski prijevoz 100%
6. Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija
7. Povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80
8. Povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 (vozači)
9. Dodatak na otežane uvjete rada – maksimalno
10. HTZ oprema
11. Besplatni parking

Zahtijevamo prihvaćanje ovih zahtjeva pisanom ovjerom predsjednika Uprave Društva, a koji će se uvrstiti u dodatak Kolektivnom ugovoru. Po ovjeri predsjednika Uprave radnici će nastaviti redovan posao", navodi se u zahtjevu koji potpisuju radnici Čistoće, donosi Večernji list.

Nakon što su povučeni otkazi Uprave, radnici imaju dodatne zahtjeve, među kojima su i ispunjenje Kolektivnog ugovora, odnosno sistematizacija i koeficijenti, rečeno je u ponedjeljak navečer nakon što su objavljene fotografije treće smjene radnika Čistoće u štrajku.

Podsjetimo, Večernji list u petak je prvi objavio vijest da su otpuštena dvojica djelatnika i vozač kamiona koji su prije dvadesetak dana u Središću snimljeni kako u isti kamion ukrcavaju različite vrste odvojenog otpada. Otkazi su među radnicima izazvali val nezadovoljstva.

Ključne riječi

Komentara 40

SP
Stari panj
08:36 24.01.2023.

Nadam se da su konačno Možemovci shvatili da se ne smije biti bahat prema ljudima. Nek sad zasuču rukave i prazne kante. Ajmo Benčička, ajmo Kekinica, ajmo Estragon. Grad vas čeka.

DU
Deleted user
08:29 24.01.2023.

Sve dolazi na naplatu vrli mozemovci i ostali prodavaci magle

DU
Deleted user
09:24 24.01.2023.

Podpora radnicima 'Čistoće' ! Šteta da štrajk nisu organizirali tijekom ljeta kad bi profinjeni i osjetljivi nosići Tomaševićevih birača imali prigodu osjetiti sve čari mirisa raspadajućeg otpada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije