Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protive se prodaji

Radnici Bandiću: Zašto bi prodao Ljekarne, a spašavaš Imunološki?

Gradske ljekarne Bandić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
11.02.2014.
u 10:45

Zbog protivljenja Ureda za zdravstvo prodaja gradske tvrtke došla je u pitanje. Radnici ove Holdingove ustanove smatraju da ona nije osnovana radi profita, već im je primarni cilj opskrba građana lijekovima i medicinskim pomagalima.

Radnici Gradskih ljekarni protive se prodaji njihove ustanove, a u otvorenom pismu gradonačelniku Milanu Bandiću spočitavaju što Ljekarne prodaje dok Imunološki zavod želi spasiti. Ljekarne, poručuju, nisu osnovane radi profita, već im je primarni cilj opskrbiti građane lijekovima i ostalim medicinskim pomagalima.

Drže da bi privatizacija dovela u pitanje “potpunu i konstantnu opskrbu”. Nakon što im se o prodaji 50 posto udjela u Ljekarnama nisu očitovali ni s jedne nadležne adrese, tražili su audijenciju kod Bandića i Darinka Kosora, predsjednika Gradske skupštine.

Kosor ih prima danas

Kosor će ih primiti danas. Radnici podsjećaju da je Ljekarna javna služba koja nije osnovana zbog zarade. Bez obzira na negativan rezultat većine svojih poslovnica, ističu da Ljekarne obveze podmiruju u roku do 30, odnosno do 60 dana.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Dobra poslovna politika

– HZZO Ljekarni Zagreb duguje novac dulje od 250 dana, trenutačno dospjeli dug je oko 60 milijuna kuna, ukupni dug oko 80 milijuna kuna, a za izdavanje ortopedskih pomagala ukinuto je plaćanje usluge. Unatoč tome ustanova posluje pozitivno zbog dobre poslovne politike – poručuju u pismu javnosti radnici. Opovrgavaju mogućnost Kosorove ideje da u slučaju privatizacije 50 posto udjela, 25 posto pripadne Gradu, a 25 posto radnicima.

Taj model nije primjenjiv jer je Gradska ljekarna Zagreb ustanova, a ne trgovačko društvo pa nema i ne može imati dionice, a ni poslovne udjele. Također, sukladno zakonu, pretvorba ustanove koja obavlja ljekarničku djelatnost u trgovačko društvo, nije moguća – objašnjavaju radnici. Iako je javni poziv za prodaju udjela objavljen lani u prosincu, zbog protivljenja Ureda za zdravstvo na čelu s Mirnom Šitum prodaja je došla u pitanje.

Ured želi poboljšati rad Ljekarni da bi kasnije postigle bolju cijenu. Šef uprave Holdinga Slobodan Ljubičić ne želi status quo jer drži da će odgađanje samo srozati vrijednost Ljekarni s obzirom na to da će konkurencija u prodaji lijekova biti još veća.

Dio članova uprave Holdinga napominje da je većina dobiti Ljekarna u zalihama te da će liberalizacija tržišta koja dolazi srozati financije Ljekarni.

I dok Bandić dvoji, u Holdingu su jasni – Ljekarne se ne moraju prodati, ali onda Grad mora povećati subvencije Holdingu.

Komentara 14

DU
Deleted user
18:15 11.02.2014.

Jednostavno... Na prodaji ljekarni se može dobro zaraditi pogotovo ako ih prodaš ispod cijene nekom rođi ... A imunološki saniraš novcem građana koji ionako nisu tvoji i pokupiš poene kao da si mesija iz Pogane vlake.... To napraviš istovremeno i zaradiš dvostruko. Jasnije?

DU
Deleted user
16:10 11.02.2014.

Ove dvije stvari se nikako ne mogu uspoređivati ! Imunološki zavod je naprosto potreba cijele zemlje , dok su ljekarne čisti prodavači , ali također potrebni .

Avatar dr. Evil
dr. Evil
14:38 11.02.2014.

geni, geni kameni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije