Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Prva dama Turske kupila paške sireve i 30 kilograma piceka

Od kumica je kupila gotovo sve što su donijele, tako da su jučer mogle i ranije kući
28. travnja 2016. u 08:00 82 komentara 41381 prikaza
erdogan
Foto: Grad Samobor
Pogledajte galeriju 1/4

Kašete pune poriluka, luka, suhih šljiva, naranči, raznog povrća, pilića, paških sireva, maslinova ulja, rogača, blitve...

Hrvatski proizvodi na samoborskoj tržnici oduševili su suprugu turskog predsjednika koji je posljednjih dana boravio u Hrvatskoj. Obišla je Emine Erdoğan svakog prodavača i svaki štand na placu odmah pored glavnog gradskog trga, i to isključivo u društvu dama. Jedini muškarci koji su je pratili bili su oni iz osiguranja. Krenula je, kažu prodavači, redom i obilazila jednog po jednog. Svaku je stvar primila i pomirisala, kušala jagode, a kupovala je bez limita.

Eto, a neki nas podcjenjuju...

– Prekrasna je i jako pristupačna, jednostavna i draga – složili su se gotovo svi koji su s njom popričali. Obišla je i veće proizvođače, ali i bakice koje redovito na tržnicu donose ono što uzgoje, obično tek nekoliko kilograma voća i nešto jaja.

– Od njih je kupila gotovo sve što su donijele, tako da su jučer mogle i ranije kući. Kod nas je kupila rajčice, limun, vrgoračke jagode, a posebice se oduševila šparogama – kaže Valbona Bekiri, koja je jučer na tržnici prodavala sa suprugom Lazamom i sinom Artinom. Porijeklom iz Makedonije, obitelj Bekiri u posljednjih četrdesetak godina, koliko prodaju na tržnici, postali su pravi Samoborci.

27.04.2016.,  Samobor - Supruga Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan posjetila je gradsku trznicu u Samoboru. Velbona Bekiri, Lazam Bekiri, Artin Bekiri.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Oduševili su i iznenadili prvu damu kad su s njom porazgovarali na turskom. S drugima se, naime, sporazumijevala pomoću prevoditelja. Kod Sare Blažan kupila je, pak, trideset jaja.

– Dok većina podcjenjuje naš posao, ona je odlučila doći baš k nama – ističe Sara Blažan.

Da se dobro pripremila i proučila koji se sve hrvatski proizvodi mogu kupiti na tržnici potvrdila je i Lucija Dutković, kod koje je kupila trideset kilograma pilića, kilogram i pol paškog i jednako toliko kozjeg sira.

Raspitivala se za bučino ulje

– Raspitivala se i za bučino ulje, vinski ocat, prepoznala je domaći kruh... – govori Lucija Dutković.

Posjet prve dame Turske organizirao je Ured predsjednice RH u suradnji s Gradom Samoborom, a s obzirom na to da je inzistirala da je dočeka žena, uime Grada to je učinila nova direktorica TZ Samobora Martina Paladina.

– Odveli smo je i u Muzej Marton, zbirku umjetnina koju je vlasnik Veljko Marton skupio u razdoblju od četrdesetak godina, gdje su joj govorili o bečkom porculanu koji se prodavao i na području Turske – kaže Martina Paladina.

U šetnji gradom prepoznali su je i turski turisti, koji su se odlučili s njom i fotografirati, a delegacija ju je provela i uz potok Gradnu, koji su joj predstavili kao “samoborsku Veneciju”, s obzirom na broj mostova iznad njega.

– Samobor je opisala kao stari grad koji se vidi samo na filmu – ističe Martina Paladina.

Iako je, prema protokolu, trebala pojesti i kremšnite, iz Samobora je otišla a da ih nije kušala.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima