Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Zagrebu

Prosvjedovali zbog zabrane ženama da upravljaju vozilima

prosvjed (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
Autori: mšk/VLM, SaD/VLM
06.03.2012.
u 14:06

Prosvjednom akcijom u središtu Zagreba Amnesty International upozorio je na prava žena u Saudijskoj Arabiji

Akcijom u središtu Zagreba Amnesty International upozorio je na prava žena u Saudijskoj Arabiji, gdje im je strogo zabranjeno samostalno upravljanje vozilima. 

Saudijska Arabija jedina je zemlja u svijetu u kojoj je ženama zabranjeno voziti automobile, odnosno moraju unajmiti vozače ili ovisiti o dobroj volji muških članova obitelji ako za to nemaju novca.

Iako ne postoji zakonska regulativa koja sprječava žene da voze, ministarstvo unutarnjih poslova tu praksu zabranjuje na osnovi religijskih propisa.

Noseći poruke potpore na zelenom valu, članovi zagrebačkog Amnesty Internationala željeli su upozoriti građane glavnog hrvatskog grada u kojoj je mjeri ograničeno pravo samostalnog upravljanja vozilima ženama u Saudijskog Arabiji.

Osim poruka, u akciji su "pomagali" i pripadnici redarstvenih snaga Kraljevine Saudijske Arabije, na privremenom boravku u Zagrebu, koji su uniformirani članovi Amnesty Internationala. Pozivali su građane da se slikaju s natpisom: “Žene Hrvatske podupiru žene Saudijske Arabije u njihovoj vožnji za slobodu”. Tako prikupljene fotografije dio su međunarodne fotopeticije koja će se poslati ženama u Saudijskoj Arabiji kao poticaj za njihovu daljnju borbu.

 

Komentara 17

Avatar Vuglec
Vuglec
14:57 06.03.2012.

Ovi iz Amnesty International Hrvatska su stvarno prolupali. Umjesto da se bore za prava hrvatskih građana oni trabunjaju o Saudijskoj Arabiji. Nebi me iznenadilo da ih jedan dan vidimo kako od hrvatskih građana skupljaju priloge u nafti za pomoć Saudijskoj Arabiji.

T2
t25
15:30 06.03.2012.

Ma bravo za AI.Da saudijke voze kod nas prisjela bi im vožnja zbog tankanja,ali tu je AI ionako nemoćan !

HS
Hrvatski sin
14:43 06.03.2012.

jel znaju ovi šabani da je pdv 25%,a niko ni riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije