Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Prosvjedni performans zbog gradnje Plivine tvornice

Nećemo dizati nikakvu paranoju oko ovoga, ali treba nam reagiranje nadležnih, posebice nakon sve češćih navoda o pojavi antibiotika koji se odbacuju u rijeku Savu, upozorio je Tomašević.
25. siječnja 2012. u 10:30 1 komentara 6 prikaza
Pliva (1)
Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Prosvjedni performans aktivista Zelene akcije i udruge Ekoturistiko iz Brdovca održat će se sutra ispred sjedišta Hrvatskih voda radi, kako ističu, skretanja pozornosti na prijetnje javnom zdravlju i okolišu šire okolice Zagreba zbog rada pogona Plive i Kvasca u Savskom Marofu.

– Želimo da Hrvatske vode konačno poslušaju zaključak studije Instituta Ruđera Boškovića o utjecaju Plivina proizvodnog pogona na okoliš te da javnost dozna što se točno nalazi u otpadnom mulju iz pogona, kao i da se ispita je li došlo do kontakta otpadnog mulja s pitkom vodom u vodocrpilištu Šibicama – pozvao je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije.

Istaknuo je i da je aktualna ministrica zaštite okoliša Mirela Holy najavila reviziju studije utjecaja za najavljeno proširenje Plivina proizvodnog pogona, ali ostaje postojeći problem starog pogona i njegova utjecaja na okoliš. 

Aktivisti smatraju da nema više vremena za čekanje te da institucije moraju početi češljati teren oko Plivina pogona u  zapadnom dijelu Zagrebačke županije

– Nećemo dizati nikakvu paniku oko ovoga, ali treba nam reagiranje nadležnih, posebice nakon sve češćih navoda o pojavi antibiotika koji se odbacuju u rijeku Savu – upozorio je Tomašević.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Vito:

    Nije mi jasno jedno - kako to da\"pliva\" nema pročistač otpadnih voda unutar svog pogona? Taj problem zagađivanja okolice njeznih tvornica nije nastao\"jučer\", nego se proteže još od vremena prije 1985. godine, kad su, prvi puta uopće, novinari pokrenuli pitanje ... prikaži još!e zagađenja rijeke Save uzvodno od Zagreba, namjestu gdje se izlijevala otpadana kanalizacija iz područja Črnomerca gdje su bili pogoni \"Pliva\"-nih tvornica... U isto vrijeme su \"Elektrokontakt\" hvalili kako je prvi u bivšoj državi ugradio skupljač otpadnih voda te u kanalizaciju propuštao samo \"pitku\" vodu, nezagađenu ničim opasnim po zdravlje stanovništva...