Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je vođa?

Prosvjed vodi političar koji je na izborima dobio samo 26 glasova

Damir Kristijan Rogina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.06.2018.
u 14:05

Iza inicijative ‘Stop rastu cijena goriva’ stoji supredsjednik Slobodne Hrvatske Damir Kristijan Rogina, jedan od troje supredsjednika stranke

Hrvate je na prosvjede zbog visokih cijena benzina i dizela pozvala građanska inicijativa ''Stop rastu cijena goriva'', čija grupa na Facebooku broji više od 62.000 članova. Koje osobe stoje iza te inicijative malo je poznato u javnosti, a u njezino ime medijski istupa uglavnom Damir Kristijan Rogina. On je pak jedan od čelnika političke stranke Slobodna Hrvatska (SH) osnovane u svibnju 2016. Kao temeljne odrednice politike te stranke navedene su socijalna pravda, uspostava pravne države i ekonomska suverenost i neovisnost.

Ekonomsko izrabljivanje

U SH tvrde da preuzimaju najbolje ideje i zamisli iz onoga što se tradicionalno naziva lijevim i desnim političkim spektrom, a sve s ciljem vođenja politike u interesu svih hrvatskih građana.

– Otvoreno se zalažemo za nultu toleranciju na korupciju i ekonomsko izrabljivanje hrvatskih građana od strane države, banaka i tajkuna te za oštar obračun za nedodirljivim pravosudnim sustavom koji je od Hrvatske stvorio zemlju nepravde i pravne nesigurnosti – navode u SH. Rogina je jedan od tri supredsjednika SH, uz Danijela Galovića i Ivana Pokupca. Na stranicama stranke piše da je Rogina rođen u radničkoj obitelji 1972. u Zagrebu te da je nakon završetka srednje škole sudjelovao u Domovinskom ratu. Kasne devedesete provodi radeći kao trgovački putnik i “sales manager”. Posljednjih 15 godina bavi se radom u profesionalnim studijima širom svijeta kao “tech adviser” i voditelj tima za profesionalnu restauraciju studijske opreme. Kao član SH, bio je kandidat na listi koalicije “Nema prodaje” za parlament u 7. izbornoj jedinici 2016. Navodi se i da je voditelj za Hrvatsku međunarodnog pokreta Marš protiv Monsanta.

Zelena politika

Osobni politički interesi su mu zelena politika i bitka protiv korporativnog uništavanja zajednica te iskorjenjivanje korupcije i kriminala u krugovima visoke politike. Lista “Nema prodaje”, koju su uz SH činili još ORaH, Pokret zajedno i Nezavisna lista Stipe Petrine, na izborima 2016. u 7. izbornoj jedinici dobila je 778 glasova, a Rogini su birači dali 26 preferencijalnih glasova. SH je 2016. organizirao prosvjed protiv Monsanta (proizvođača GM sjemena) te prosvjed pod nazivom “Stop rasprodaji Hrvatske”.

Bez PDV-a na trošarine benzin bi bio devet kuna

Građanska inicijativa “Stop rastu cijena goriva” traži da litra goriva u Hrvatskoj stoji manje od devet kuna i da se smanje trošarine. U Hrvatskoj država od cijene litre benzina uzme gotovo 60 posto kroz trošarine i PDV. Trošarine na litru benzina iznose 3,86 kuna, a na njih se obračunava i PDV pa građani kupujući gorivo u biti plaćaju porez na porez. Kad bi se trošarine izuzele pri obračunu PDV-a i njihov se iznos dodao cijeni goriva, nakon obračuna tog poreza litra benzina bi u Hrvatskoj sa sadašnje cijene od 10,33 kune pala ispod devet kuna. I u drugim zemljama se PDV obračunava i na trošarine na gorivo, ali mnoge države imaju i mehanizme za ublažavanje rasta cijena goriva, poput mehanizma plutajućih trošarina ili ako zarade puno na PDV-u, popuste na trošarinama.

Ključne riječi

Komentara 13

NI
nikolica
15:06 21.06.2018.

I za onaj prvi prosvjed treba podnijeti kaznenu prijavu. Dobro se zna koje je sve uvjete potrebno ispuniti. Za drugi je podvio rep pa svako na svoju volju/štetu. Obični egzibicionist..

NI
nikolica
15:01 21.06.2018.

Da veliki " hrvat" koji se dici svojim pacifizmom i u isto vrijeme HB. Kada mu je receno da iznese vrijeme i postrojbe, podvio rep i rekao da je on bio pre mlad. Odpadak ŽZ

Avatar istovari
istovari
15:44 21.06.2018.

Trebali ste reći da je prosvjed protiv Istambulske konvencije i nitko vas ne bi dirao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije