Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Proslava Velike Gospe s 50 posto manje ugostitelja, uz distancu i maske

Župnici u dva zagrebačka marijanska svetišta očekuju manji broj vjernika nego proteklih godina
13. kolovoza 2020. u 12:33 2 komentara 1377 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Odlazak na misu pa druženje uz pečenog odojka i bučnicu.

Tako je otprilike proteklih godina izgledala proslava Velike Gospe, blagdana kada je crkve u glavnome gradu pohodilo na desetke tisuća vjernika. Najviše njih okuplja se iz godine u godinu u dva zagrebačka marijanska svetišta - u Remetama i Stenjevcu. No ove Velike Gospe zbog koronavirusa župnici tih dviju župa očekuju značajno manji broj ljudi. Zaključuju to po nedjeljnim misama, na kojima je osjetno manje vjernika.

nove okolnosti Beroš: Proslave Oluje i Velike Gospe bit će drugačije nego do sada

- Stari i bolesni ne dolaze na mise otkako je počela koronakriza. A za one koji se odluče doći, mise će biti na otvorenom, odvijat će se pored crkve u Gospinom parku - kaže Vjekoslav Meštrić, župnik stenjevečke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, dodajući da su se tamo u proteklom periodu organizirale i krizma te pričest, i to u manjim grupama, a bilo je i vjenčanja. Poštovat će se, kaže, sve mjere koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite, a isto kaže i župnik remetske župe Antonio Mario Čirko i dodaje da će proštenja, kao i svake godine, biti, uz propisani razmak. Za svjetovni dio proslave u Stenjevcu zadužen je obrt ABC - Rent iz Svetog Ivana Zeline, kojem je rješenje za organizaciju izdao Gradski ured za prostorno uređenje.

Velika Gospa Uznesenje Blažene Djevice Marije Pogledajte kako se slavi blagdan Velike Gospe diljem Hrvatske

Odobreno je postavljanje, kaže pročelnik ovog ureda Dinko Bilić, deset pagoda površine 30 kvadrata i 50 štandova površine dva četvorna metra, a za njihov je raspored i način postavljanja u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama odgovoran organizator događanja. Pokrente naprave, dodaje, bit će postavljene na Trgu Stenjevec, u Ulici Stenjevec 8A-8F, pothodniku Stenjevec, Ulici hrvatskih branitelja i Samoborskoj cesti od kućnih brojeva 92 do 102. Bit će i lunapark, koji su već počeli postavljati.

- Bit će pedeset posto manje trgovaca i ugostitelja i svi će biti obvezni nositi maske i rukavice, a šatori će imati tek krović da posjetitelje i ugostitelje zaštitimo od sunca, no stranice će biti u potpunosti otvoreni - kaže Ivanka Kudeljan, vlasnica ABC - Renta, dodajući da će osigurati i dezinficijense. Smanjit će i broj mogućih mjesta gdje posjetitelji mogu sjesti, uz potreban razmak, i sve će kontrolirati tijekom cijelog dana, a nadaju se, kaže I. Kudeljan, da će im u tome pomoći i pripadnici civilne zaštite. Na misu u Stenjevec, potvrđeno je tamošnjoj Gradskoj četvrti, stiže i gradonačelnik Milan Bandić. Bit će mu to prvi teren nakon operacije glasnica te nakon što se u javnosti nije pojavljivao gotovo dva tjedna.

Zagreb: Vjernici u Stenjevcu proslavili blagdan Velike Gospe PROSLAVA VELIKA GOSPE More vjernika slijeva se u Remete i Stenjevec: Nakon mise i molitve, vjernici uživaju u izobilju jela i pića
iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • jzadra17:

    Niti distance niti maski. Noćni klubovi su mala beba za ove.