Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdan pod novim mjerama

Proslava Velike Gospe s 50 posto manje ugostitelja, uz distancu i maske

Foto: Robert Anic/PIXSELL
13.08.2020.
u 12:33

Župnici u dva zagrebačka marijanska svetišta očekuju manji broj vjernika nego proteklih godina

Odlazak na misu pa druženje uz pečenog odojka i bučnicu.

Tako je otprilike proteklih godina izgledala proslava Velike Gospe, blagdana kada je crkve u glavnome gradu pohodilo na desetke tisuća vjernika. Najviše njih okuplja se iz godine u godinu u dva zagrebačka marijanska svetišta - u Remetama i Stenjevcu. No ove Velike Gospe zbog koronavirusa župnici tih dviju župa očekuju značajno manji broj ljudi. Zaključuju to po nedjeljnim misama, na kojima je osjetno manje vjernika.

- Stari i bolesni ne dolaze na mise otkako je počela koronakriza. A za one koji se odluče doći, mise će biti na otvorenom, odvijat će se pored crkve u Gospinom parku - kaže Vjekoslav Meštrić, župnik stenjevečke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, dodajući da su se tamo u proteklom periodu organizirale i krizma te pričest, i to u manjim grupama, a bilo je i vjenčanja. Poštovat će se, kaže, sve mjere koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite, a isto kaže i župnik remetske župe Antonio Mario Čirko i dodaje da će proštenja, kao i svake godine, biti, uz propisani razmak. Za svjetovni dio proslave u Stenjevcu zadužen je obrt ABC - Rent iz Svetog Ivana Zeline, kojem je rješenje za organizaciju izdao Gradski ured za prostorno uređenje.

Odobreno je postavljanje, kaže pročelnik ovog ureda Dinko Bilić, deset pagoda površine 30 kvadrata i 50 štandova površine dva četvorna metra, a za njihov je raspored i način postavljanja u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama odgovoran organizator događanja. Pokrente naprave, dodaje, bit će postavljene na Trgu Stenjevec, u Ulici Stenjevec 8A-8F, pothodniku Stenjevec, Ulici hrvatskih branitelja i Samoborskoj cesti od kućnih brojeva 92 do 102. Bit će i lunapark, koji su već počeli postavljati.

- Bit će pedeset posto manje trgovaca i ugostitelja i svi će biti obvezni nositi maske i rukavice, a šatori će imati tek krović da posjetitelje i ugostitelje zaštitimo od sunca, no stranice će biti u potpunosti otvoreni - kaže Ivanka Kudeljan, vlasnica ABC - Renta, dodajući da će osigurati i dezinficijense. Smanjit će i broj mogućih mjesta gdje posjetitelji mogu sjesti, uz potreban razmak, i sve će kontrolirati tijekom cijelog dana, a nadaju se, kaže I. Kudeljan, da će im u tome pomoći i pripadnici civilne zaštite. Na misu u Stenjevec, potvrđeno je tamošnjoj Gradskoj četvrti, stiže i gradonačelnik Milan Bandić. Bit će mu to prvi teren nakon operacije glasnica te nakon što se u javnosti nije pojavljivao gotovo dva tjedna.

Ključne riječi

Komentara 2

JZ
jzadra17
20:16 15.08.2020.

Niti distance niti maski. Noćni klubovi su mala beba za ove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije