Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi

Propast obrta – vrata zatvorio i frizerski salon Kincl

obrtnici
Foto: Jakov Novak
1/6
16.07.2014.
u 09:23

Na početku krize obrtnika je bilo 10.000, dok sad Zagreb broji njih sedam tisuća

"Frizerski salon Kincl", nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske, prestaje raditi 12. srpnja 2014. nakon 80 godina postojanja" – poruka je koja je dočekala građane koji su se uputili na šišanje u Prašku 8. U prostor je ovih dana ušao novi vlasnik, koji će mu, kažu upućeni, dati novu namjenu, no ne zna se koju.

– Ne mogu vjerovati da nikome iz kulture nije u interesu da se spasi jedan takav obrt – rekla je vlasnica Vesna Kincl Murtić, koja je ujedno i članica Svjetske frizerske organizacije. Gospođa Kincl Murtić svoj frizerski salon neće otvarati na drugome mjestu.

– Tražila sam prostor u Ilici 49, gdje je i sjedište Obrtničke komore Zagreb, ali su mi rekli da ondje već postoji jedan frizerski salon – kaže

Previše traže za prostor

U sličnoj se situaciji našla i nasljednica obrta za izradu šešira Cahun, koji radi u prostoru u Ulici Pod zidom od 1949. godine.

– Privatne osobe zatražile su prostor koji im je oduzet. Ti ljudi nisu za to krivi i treba im vratiti ono što je njihovo, no i moja obitelj povlači se po sudovima jer smo korisnici tog prostora, a u vlasništvu je države – kaže Josipa Cahun. Vlasnici za prostor traže devet tisuća eura po četvornom metru, a prevelik je to novac, dodaje, da se isplati svih 90 kvadrata. Država i grad pokazali su inicijativu i volju da se tradicijskim obrtima pomogne, kažu obrtnici, ali rješavanje problema presporo ide.

Inicijative za pomoć

– Grad daje i bespovratna sredstva, koja nisu mala, ali ako ne radite od jutra do mraka, teško ćete spojiti kraj s krajem – kaže urar Dalibor Lebarović te dodaje da je još teže onim urarima koji žive samo od radionice.

Iz prostora je u Ilici blizu Britanskog trga u zamjenski, gradski prostor otišla i Nataša Trinajstić, vlasnica Cipela Zvonimir.

– Posao u novom prostoru ide lošije pa stranke nastojim privući i pomoću interneta i Facebooka – kaže Trinajstić. Zatvaranje obrta nije problem samo lokalne zajednice već cijele države, kažu u Uredu za gospodarstvo.

– Činimo sve što možemo da pomognemo obrtnicima i sada se gleda da se na rebalansu poveća iznos namijenjen njima – poručila je pročelnica Mirka Jozić. Za deficitarna zanimanja obrtnik može ostvariti najviše 30 tisuća kuna, a zahtjev su dosad podnijela 503 obrtnika. U Udruženju obrtnika Zagreba kažu da država ne pomaže dovoljno.

– Poslovne prostore ne želi prodati, iako zakonski može, nego su obrtnici u zakupu – kaže tajnik Boris Trupec.

Komentara 4

Avatar petrolio
petrolio
10:37 16.07.2014.

nema nama napretka dok ova vlada ne podnese ostavku i raspiše prijevremene izbore

DU
Deleted user
12:54 16.07.2014.

naravno da privatnu imovinu treba vratiti vlasnicima, a postojece korisnike se bez problema moze smjestiti u brojne gradske prostore koji zjape prazni. pola ilice je prazno, polako i maksimirska postaje prazna.

TV
tvrdapixa
21:39 16.07.2014.

Mislim da Grad niti nema potpuno saznanje s koliko prostora raspolaže. Probajte pročačkati podatke o vlasnicima prostora u Tkalči. Te najam, te podnajam, pa najam podnajma. A posao vode sve nekakvi odvjetnički uredi pa do vlasnika ni ne možeš. Cosa nostra je mala beba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije