Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedna lokacija

Projekt Gredelj – novo središte grada vrijedno 16,5 milijuna €

'ZKK_Gredelj_13_11_2012'
Foto: ''
1/3
15.11.2012.
u 12:00

Radionice, uredi, restorani, klubovi... dio su predloženog sadržaja na 12 tisuća četvornih metara

Novi restorani, klubovi, kreativne radionice, umjetnički studiji i uredi u bivšoj tvornici Gredelj u Trnjanskoj ulici samo su dio projekta pod nazivom Zagrebački kreativni klaster, koji su gradonačelniku Milanu Bandiću u utorak predstavile Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, i Dinka Pavelić iz Holdinga, sa suradnicima. Kreativni klaster podrazumijeva centralno mjesto za kreativne djelatnike. Prva je procjena vrijednosti tog projekta 16,5 milijuna eura što će Grad i Holding iskoristiti iz fondova EU. Riječ je o projektu revitalizacije napuštenog industrijskog prostora. Njihov je prijedlog da se obnovi dio od ukupno 130.000 četvornih metara kompleksa.

>> Gredelj pri selidbi napravio više od 10 milijuna kuna štete!

Novac iz fondova EU

Vlasnik nekretnine je Zagrebački holding, a program pripreme i provedbe spomenutog projekta financirat će se iz fondova Europske unije za koje će konkurirati.

– Tih 16,5 milijuna eura cijena je obnove otprilike 12.000 četvornih metara, gdje će se sagraditi brojni prostori za iznajmljivanje zainteresiranim kulturnim djelatnicima – kaže arhitektica Dinka Pavelić.

Prema projektu prvo bi se trebale obnoviti građevine, a potom komercijalizirati Gredelj.

– Zagreb ima veliki potencijal za osnivanje kreativnoga klastera jer je 98 posto filmske i glazbene industrije koncentrirano u glavnom gradu. Ovaj je projektni prijedlog ušao u trideset projekata iz cijele Hrvatske koje podržava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske unije pružanjem tehničke pomoći, za koje će se poslije pregovarati u Bruxellesu – kaže Pavelić te ističe kako je glavni cilj pokrenuti urbanu obnovu ovog zanemarena prostora.

Tko će voditi projekt?

Voditelji projekta napominju kako je kompleks Gredelj atraktivan gradski prostor u kojem se suvremena arhitektura susreće s naslijeđem, a i podnosi visoku gustoću gradnje, stanovanja i rada.

– Kreativni klasteri mogu odigrati ključnu ulogu u regeneraciji gradskih područja. Prema uzoru na brojne europske primjere, želimo da ovo postane kulturna identifikacija grada – nada se D. Pavelić, jedna od voditeljica projekta.

Vrijednost projektne dokumentacije je, kaže, 805.000 eura, a nositelj projekta sufinancirat će minimalno 15 posto tih troškova. Podsjetimo, Grad Zagreb je 2006. kupio Gredeljevo zemljište za 88,2 milijuna eura te ga iduće godine prodao Zagrebačkom holdingu. Sljedeći je korak, ističu voditelji, odrediti tko će biti nositelj projekta koji plaća 15 posto projektne dokumentacije, Grad ili Zagrebački holding.

Ključne riječi

Komentara 19

VP
vidim psa gdje laje
12:40 15.11.2012.

prosim lepo...ne tirati megalomanske huncutarije, se nismo tak jako openezili...zmislimo se samo sveučilišne bolnice...

DE
demokršćanin
13:42 15.11.2012.

NOVI CENTAR! Odlična ideja,a i ostvariva.Samo se ne smije dozvoliti Bandiću bilo kakvu uplitanje u realizaciju. Usput.Što je sa TRNJEM???

OB
-obrisani-
17:59 15.11.2012.

Opet Bandić luduje?! Opet ima vizije?! Približavaju se izbori i njegove vizije su sve luđe!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije