Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv tita

Pročitajte što su iseljenici pisali Bandiću

'24.04.2013., Zagreb - Gradjanska incijativa Krug za trg pozivala je gradjane na prosvjed za preimenovanje Trga marsala Tita koji ce se odrzati u subotu 4. svibnja.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/VLM
26.11.2013.
u 16:05

Tvrde kako Bandić ima i mandat da preminuje Trg maršala Tita i ali i obvezu prema nizu dokumenata i konvencija uz napomenu "da mu to nikad neće zaboraviti".

Hrvatski iseljenički kongres odnosno Središte za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima (SIKZH) uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem traže da preimenuje Trg maršala Tita.

Tvrde kako Bandić ima i mandat da to učini ali i obvezu prema nizu dokumenata i konvencija uz napomenu "da mu to nikad neće zaboraviti".

Pismo prenosimo u cijelosti.

Pridružujemo se onima koji od Vas, kao više puta opetovanog gradonačelnika Grada Zagreba, i od Vaše Nezavisne liste, koja ima većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, traže da konačno promijenite ime Trga maršala Tita u Zagrebu, jer za to imate mandat i to ste dužni prema svojim biračima i prema velikoj većini hrvatskih građana.

 

Već više od deset godina, naime, ovo traže brojne građanske udruge, istaknuti pojedinci i javni djelatnici. Na to Vas obvezuju i: Rezolucija 1096 o mjerama uklanjanja nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, usvojena na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe 27. lipnja 1996., kojom je Parlamentarna skupština pozvala zemlje Srednje i Istočne Europe pa i Republiku Hrvatsku da osude teška kršenja ljudskih prava za vrijeme totalitarnih komunističkih režima, javno izraze žaljenje zbog toga, jasno se ograde od tih zločina te poduzmu mjere na uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava; Rezolucija 1481 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe od 25. siječnja 2006. o međunarodnoj osudi zločina totalitarističkih komunističkih poredaka (režima) kojom Parlamentarna skupština odlučno osuđuje teška kršenja
ljudskih prava počinjena za vrijeme totalitarnih komunističkih režima te izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina; Rezolucija o europskoj savjesti i totalitarizmu prihvaćena u Europskom parlamentu 30. ožujka 2009. (od 2. travnja 2009.), kojom Europski parlament izražava poštovanje svim žrtvama totalitarnih i nedemokratskih režima u Europi te Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkoga poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. koju je donio Hrvatski Sabor Republike Hrvatske na svojoj sjednici od 30. lipnja 2006., te drugi unutarnji i međunarodni dokumenti kojima se štite ljudska prava i slobode.

Držimo da je Vaša nedavna izjava da će o tome odlučiti građani Grada Zagreba na referendumu kojeg namjeravate provesti na proljeće sljedeće godine, ukrivo usmjerena. Ovo pitanje, naime, nije samo pitanje građana grada Zagreba nego i svehrvatsko pitanje i europska obveza.

Zbog toga, gosp. Bandiću, imate povijesnu priliku i odgovornost. Iskoristite je i postupite na pravi način. Ogromna većina hrvatskog naroda, s obje strane granice i iseljeništva, neće Vam to zaboraviti.

Komentara 4

Avatar sijamski bliznaci HDZ=SDP
sijamski bliznaci HDZ=SDP
17:03 26.11.2013.

Samo je pitanje vremena kad će "maršal" odlepršati za Beograd. Ako neće Bandić hoće Europa jer u demorkaciji nema mjesta za zločince takvog kalibra.

ŠI
Šilo
17:35 26.11.2013.

Hoštapler koji ženi nije ostavio ni za kruh ni za pogreb.

DU
Deleted user
16:19 26.11.2013.

Molio bih vas da ne spominjete ime druga Tita uzalud da kasnije nebibilonismoznali ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije