Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborski fašnik

Princeze, gusari, bubamare... pod veljačkim suncem u Samoboru

samoborski fašnik (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
18.02.2012.
u 16:00

Na glavnom trgu u šestom po redu Srakotrku sudjelovalo je 300-tinjak djece s područja Samobora ali i Zagreba.

Jedan od najstarijih karnevala u Hrvatskoj - 186. Samoborski fašnik pod veljačkim suncem u punom je jeku. Princeze, gusari, bubamare, leptirići, Indijanci, kauboji, bomboni, brodovi, ribice neke su od mnogobrojnih dječjih maski danas viđene tijekom Dječjeg fašnika koji je započeo u 11 sati. Na glavnom trgu u šestom po redu Srakotrku sudjelovalo je 300-tinjak djece s područja Samobora ali i Zagreba.

Djeca su se natjecala u kategorijama do 7 godina, do 10 godina i do 12 godina.

Mališani su dobili orjentacionu kartu s uputama, a najmlađi su se utrkivali uz pratnju roditelja. U kategorijama do 7 god. svi su proglašeni pobjednicima, dok su pobjednici starijih kategorija i osvajači slatkih nagrada sponzora slijedeći: Ivan Orešković, Erika Peucelle, Lovro Domotorffy Žibrat i Marina Verović.

Posjetitelji tijekom popodneva uživali su i u nastupima dječjih zborova, plesnih skupina, dječjih vrtića.

U 15 sati na redu je maskirana povorka samoborskih srednjih škola, u 16 kreće povorka mjesnih sedam odbora s najvećim do sada „kruzer-kolima“. Dugačka su 21 metar. Zatim je u 19 sati na redu je gostujuća Fašnička povorka u kojoj sudjeluju kulturno-umjetnička društva Sveti Antun-Karlovac, Makarska rivijera, Župa dubrovačka, Senj, Lopatinec i Čakovec.

Izbor pojedinačknih maski je u 20 sati. Gosti večeri u 21 sat su Goran Bare i Majke.

U bivšim ZET-ovim garažama odvija se i Halternativni fašnik za ljubitelje Drum bass and trance partyja od 21 sat. Tada posjetitelje uz zvukove reage i ska zabavljaju Dead Fish iz Koprivnice i Beetanton iz Šibenika i Zagreba.

U Livadićevoj ulici u Taborima mjesnih odbora dijele se vino i češnjovke.

Od 11 do 17 u tijeku je Igraonica u Maloj dvorani Galerije Prica u sklopu samoborskoj kina.

U Fašničkom šatoru u tijeku je fašnički program.

Zabava je zagarantirana i u samoborskim kafićima i restoranima, koji će raditi do 4 ujutro. Ulaz na sva fašnička događanja, kao i parkiranje, su besplatni.

 

Srednjoškolci i mjesni odbori najduhovitiji i najmaštovitiji, 150 mažoretkinja

Po prvi put u 186. godina dugoj povijesti Samoborskog fašnika, na središnjem samoborskom Trgu, nastupili su maskirani učenici svih samoborskih srednjih škola. Učenici Strukovne škole bili su amiši koji su jednog svog člana pokušali oženiti, a gimnazijalci su organizirali EUviziju, pa su se mogle čuti i Emilija Kokić i Severina te druge jake snage naše estrade, a sve sa ciljem da napokon Hrvatska dobije pobjednika na Eurosongu...

U kategoriji Mjesnih odbora prošlogodišnji pobjednici, Rudari, dovezli su se u 20-metarskom kruzeru „Kuruzeru“, na kojem su doveli male kompjutoraše, umirovljenike-tajkune i druge atraktivne putnike koji su se iskrcali na pozornici, a nastup je pred pomahnitalim mornarima završila njihova golišava grupa „Tange na štange“.

Svemirsku uniju predstavio je Slani Dol, koja je kao rješenje za cijeli svemir, na kraju predložila odlazak u Saborsku mirovinu.

Mafijaška svita Hrastine predstavila je za izlazak iz recesije eliksir svoje destilerije Hrastinkovec, koji je dobio certifikat EU.

A noćni ugođaj na kraju je rasvijetlilo spuštanje Svemirskog broda Voajer Ferde Livadića...

Žiri je imao težak zadatak, no odlučili su da glavna nagrada vrijedna 25.000 kuna pripadne treću godinu za redom Rudama.

Za nagrade se bore i pojedinačne i grupne maske, koje se svake večeri prijavljuju kod glavne pozornice. Veliko finale bit će zadnjeg dana fašnika u utorak, 21. veljače.

Dječji fašnik krenuo je u nedjelju od 11 sati.

Od 17 sati nastupaju grupa Pioniri maleni, njih 20 iz Majura, a potom grupa Pleme Klipiksi, mažoretkinje iz Pisarovine, Stupnika, Klinča Sela i Karlovca te njihove gošće, mažoretkinje iz Sevnice, njih 150.

Ključne riječi

Komentara 1

BS
bstrabi2
12:25 19.02.2012.

Prava maska.Milanović.Možda je ovako u Beču izgledao.I samo je bečal.Ko bedanec...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije