Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZKM U subotu premijera “Zagrebačkog pentagrama”

Priča o onima koje grad nije pripitomio

26.03.2009.
u 23:36

'Tko bi se usudio poslije pisaca bilo što reći', zapitala se danas glumica Zagrebačkog kazališta mladih Nataša Dorčić, i to je ujedno bila jedina glumačka izjava na konferenciji za novinare čije su istinske zvijezde bili petero hrvatskih mlađih pisaca: Nina Mitrović, Damir Karakaš, Filip Šovagović, Igor Rajki i Ivan Vidić, dramski autori predstave “Zagrebački pentagram” što će biti premijerno izvedena u subotu u 20 sati u ZKM-ovoj dvorani Istra, Teslina 7.

Zavjerenički redatelj
Prije godinu dana redatelj Paolo Magelli, gotovo zavjerenički, od svakog od njih je naručio dvadesetak kartica teksta o Zagrebu. Nisu znali da je u projekt uključeno još pisaca sve do prvih proba. Sve je te drame u svoje ruke preuzela Željka Udovičić, spojila je šavove, a poznavajući Magellija, znamo da si je dao autorskog maha u suodnosu s glumcima.

Teško je ne složiti se s ravnateljicom Dubravkom Vrgoč koja je kazala kako nema nacionalnog teatra bez domaćih pisaca. Zato se trudi svake godine imati na repertoaru barem jednog domaćeg pisca, a sad je s jednom predstavom zaposlila čak petero, i to vrlo živih pisaca, koji kao i mi, jedu svakog dana.

Mazurkijević pjeva
Ivanka Mazurkijević u “Pentagramu” pjeva songove koje je skladao Arturo Annecchino, Leo Kulaš je kostimograf, a Ivan Marušić Klif i Paolo Magelli potpisuju film koji se izvodi u predstavi.

– Film se snima na bočnoj pozornici i tako će biti na svakoj predstavi. Ovo je predstava o ljudima koje grad nije uspio pripitomiti – kazao je Paolo Magelli.


Predstava koja je spojila pisce

Igor Rajki napisao je “Pljačku”, Filip Šovagović “Zonu sumraka”, Nina Mitrović “Javiera”, Damir Karakaš “Skoro nikad ne zaključavamo”, a Ivan Vidić dramu “Zoo”. Magelli je izjavio da ni u Berlinu ne bi uspio skupiti toliko i tako darovitih pisaca kao u Zagrebu. Kaže kako oni dosad nisu međusobno komunicirali, ali “Zagrebački pentagram” ih je spojio i sad su često za istim stolom poslije proba koje pozorno prate.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije