Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni muzej

Preuređenje bivše tvornice duhana stajat će 70 milijuna kuna

povijesni muzej
VL
Autor
Mateja Šobak/VLM
26.04.2012.
u 10:00

Na mjestu novog muzeja, koji će biti uza zgradu Adrisa, predviđene su fontane, trg, zelenilo i zanimljivo osvjetljenje

Hrvatski povijesni muzej sljedeće će se godine sa sadašnje lokacije, palače Rauch, preseliti u preuređeni prostor nekadašnje Tvornice duhana u Klaićevoj. Početak je to ostvarenja projekta dviju zagrebačkih arhitektonskih kuća, Poligon projekta i ZG ARH-a.

– Tvornica duhana je pod zaštitom kao spomenik kulture, a s tim na umu napravljeni su i naši planovi – rekao je Ivica Plavec, arhitekt iz Poligon projekta, te dodao kako će vanjski izgled tvornice ostati isti, a unutrašnja adaptacija napravit će se tako da se zgrada tek “obnovi na moderniji način”. U budućem muzeju ostat će masivni željezni stupovi, bačvasti svodovi, a stube koje povezuju katove također će biti smještene na potpuno istome mjestu. – U projektiranju muzeja surađivali smo s Konzervatorskim zavodom kako bi struktura zgrade ostala nepromijenjena – objasnio je Plavec.

Iznenađenje će svakako biti zahvat na južnom zabatu koji će se, kako kaže Plavec, potpuno sastojati od stakla te će muzejski prostor time postati vidljiv izvana. U prizemlju muzeja nalazit će se muzejska kavana, knjižnica i suvenirnica, na prvom katu, osim izložaka, polivalentna dvorana, na drugom stalni postav muzeja, dok će se na trećem katu nalaziti prostorije za zaposlenike i restauratore. Kako će se novi muzej nalaziti kraj zgrade Adris grupe, između njih sagradit će se trg na kojem će biti mnogo zelenila, zanimljivo osvjetljenje te fontane. Pretvorba nekadašnje tvornice duhana, koja se prostire na 10.000 četvornih metara, u povijesni muzej stajat će oko 70 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 5

JA
james49
10:32 26.04.2012.

Ako će zgrada tvirnice duhana izvana ostati ista a mijenjat će se interijer, kakva je pobogu ova slika u naslovu? Pa mogli ste poslati zaštitara sa porte da vam uslika zgradu izvana ako istu niste imali u arhivi. Ili ste preljeni da bi išta pošteno odradili.

MI
Milkica
12:40 26.04.2012.

Već je sada vidljivo da će ovo čudo biti više od zgrade koja je tu nekada bila. I što će biti s benzinskom pumpom? Baš se lijepo uklapa ispred \"južnog, staklenog\" pročelja, daje poseban štih.

Avatar My Style
My Style
22:55 26.04.2012.

Koliko se ja secam ZG ulica to ce biti nedaleko od Mimare, jel tako?? Inace, kod Vas i Nas uvek nesto \"staje, kosta toliko i toliko\", a onda na kraju naravno bude mnogo skuplje i shvatite da su vas i dodatno prevarili jer su uradili dosta manje nego sto su projektom obecavali ! Barem je kod nas to cesta praksa !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije