Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN GRADA ZAGREBA

Tisuće građana u procesiji do Kamenitih vrata, Škorin spektakl na fontanama

Zagreb: Procesija povodom proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/33
31.05.2019.
u 21:27

- Kamen je simbol snage i odanosti, kako je rekao Isus da je Petar njegova stijena. Trebamo opstati u svojoj vjeri poput kamenih zidova – riječi su koje je vjernicima poručio praški nadbiskup kardinal Dominik Jaroslav Duka

Djevica Marija stoji kao zaštitnica Poljske, spasila je Beč, branila je Europu u vrijeme Drugog svjetskog rata, nošena je ulicama St. Petersburga, Moskve i Staljingrada. Mislim da čak i u ova naša teška vremena imamo razlog i nadu otići k njoj, nebeskoj zaštitnici Zagreba. Kamen je simbol snage i odanosti, kako je rekao Isus da je Petar njegova stijena. Trebamo opstati u svojoj vjeri poput kamenih zidova – riječi su koje je vjernicima poručio praški nadbiskup kardinal Dominik Jaroslav Duka, koji je imao čast predvoditi tradicionalnu euharistiju u zagrebačkoj katedrali kao dio proslave Dana grada Zagreba.

Uz njega je za oltarom stajao i hrvatski kardinal Josip Bozanić, zajedno s riječkim nadbiskupom i metropolitom Ivanom Devčićem, te drugim biskupima i svećenicima, dok se tisuće vjernika okupilo unutar same katedrale kao i oko nje da proslave  zaštitnicu svog grada, Mariju od Kamenitih vrata. (VIDEO procesije pogledajte u fotogaleriji na vrhu članka)

- S vama ću i ja hodočastiti Mariji i Božjoj majci kojoj prinosim vaše molitve i nade. Presveta Bogorodica nas radostima i kušnjama uči vjerovati, nadati se i ljubiti. Poziva nas da se približimo Isusu koji nam je donio spasenje i pokazao put koji nam je ići - poručio je kardinal Bozanić. 

Zagreb: Procesija povodom proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata Zagreb: Procesija povodom proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata
1/33

A nakon Euharistije, tisuće vjernika predvođenih biskupima i svećenstvom krenulo je u procesiju do Kamenitih vrata kako bi pred Marijin lik ostavili svoje svijeće, lampaše i prije svega, molitve. Dostojanstveno i u pjesmi posvećenoj Majci Božjoj, krenuli su od Zagrebačke katedrale, kroz Bakačevu ulicu i sjevernu stranu Trga bana Jelačića prema Radićevoj i konačno se zaustavili pred Kamenitim vratima

Zagreb: Procesija povodom proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata
1/12

- Okupljeni smo oko tvog lika zajedno hodajući i moleći, potaknuti  Duhom Svetim na putu poslanja koje nam je Bog podario.

Majko Božja od kamenitih vrata, s ovog si zagrebačkog brežuljka branila vjernike od zala koja su im stoljećima prijetila, čuvala si im srce od mržnje a domovinu od neprijatelja - riječi su molitve kardinala Bozanića pred kipom Marije od Kamenitih vrata.

Zagreb: Procesija povodom proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata
1/12

Istovremeno je nešto južnije, na Sveučilišnoj livadi, pored fontana i NSK, povodom Dana grada Zagreba i Dana branitelja počeo i besplatni koncert Miroslava Škore zajedno s 1001 tamburašem! (Videa atmosfere sa Škorinog koncerta pogledajte u fotogaleriji na vrhu članka)

 

Komentara 41

MA
malitrn
01:37 01.06.2019.

Kad vidim bandića sa "svećom" suze mi same poteku 😂😂😂

Avatar Niškorist
Niškorist
07:49 01.06.2019.

Dan Zagreba bez ijedne pjesme o Zagrebu .

HE
herojulice
22:35 31.05.2019.

Pjesmom "sude mu" nadam se da je Škoro poručio institucijama da rade svoj posao i odrade posao nad Milanom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije