Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Prekrasna priča o prvom klizalištu u Zagrebu: Vatrogasci su ga ručno polijevali vodom

Zagreb: Mnogobrojni posjetitelji na prvom danu Adventa
Foto: Ivan Buvinic/PIXSELL
1/2
24.12.2021.
u 10:15

Otvoreno na današnji dan 1874. godine

Na današnji dan još prije 147 godina, odnosno na Badnjak 1874., otvoreno je prvo uređeno javno klizalište u Zagrebu i nalazilo se na prostoru današnjeg Trga Mažuranića. Tada su bili drugačiji vremenski uvjeti, mnogo hladnije, deblji ledeni pokrov, a kako je metropola obilovala zaleđeim potocima, Zagrepčani su često išli na klizanje na Maksimir.

"Klizalište je bilo veličine 110 x 70 metara i jedan metar ispod razine ceste, a budući da u ono vrijeme nije bilo vodovoda vatrogasci su ga ručno polijevali vodom, koja se zahvaljujući velikoj studeni smrzavala u dodiru s tlom. Kako tada nije bilo ni električne energije klizalište je osvjetljavalo više od 300 petrolejskih svjetiljki, neki su klizači nosili lampione sa svijećom čime se stvarao još ljepši ugođaj, a svirao je i vojni orkestar. Čitav taj događaj popratio je zagrebački dnevni tisak i posebno istaknuo kako je na Božić klizalište posjetio hrvatski ban Ivan Mažuranić, koji je u mladosti i sam naučio klizati", stoji na stranicama Grada.

Na organiziranim događanjima u ono vrijeme na njemu okupljalo čak tisuću klizača.

"Sredinom veljače iduće godine na klizalištu je održana prva veća zabava, a na njoj je bilo čak tisuću klizača, što je za ono vrijeme bio ogroman broj sudionika znali se da je tada u Zagrebu živjelo tek trideset tisuća žitelja. Naravno, i na toj je zabavi bio ban Mažuranić, što je bio dodatni povod da se o tome ponovo piše, ali i signal da je gradu potrebno suvremenije klizalište s umjetnom rasvjetom, svlačionicama i gledalištem...", piše na stranicama Grada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije