Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Štrosu

Predstavljeni proizvodi OPG-ova s oznakom Plavi ceker

Zagreb: Predstavljanje proizvoda s oznakom „Plavi ceker“u sklopu manifestacije Ljeto na Štrosu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/13
07.08.2020.
u 08:48

Pročelnik Gradskog ureda za poljiprivredu Dejan Jaić najavio je da će uskoro biti objavljen i drugi javni poziv kojim se hrvatski OPG-ovci mogu prijaviti da bi i sami mogli dobiti ovu oznaku.

Njihovi su sokovi, sirevi, medovi, pršuti i ostala tradicijska hrana među najkvalitetnijima u državi, a razlog te kvalitete proizvodnja je u domaćoj radinosti, koristeći samo najkvalitetnije namirnice. Usto, da je ta hrana zaista na najvišoj razini, provjerili su Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Ovi su OPG-ovi, njih sve zajedno 23 iz cijele Hrvatske, zato od grada Zagreba dobili oznaku Plavi ceker, a večeras su se na Strossmayerevom šetalištu, u sklopu manifestacije Ljeto na Štrosu, predstavili i javnosti, koja je njihove proizvode mogla i isprobati.

- Moja vina od kupina već godinama osvajaju medalje na izložbama, a vjerujem da je to zato jer uzgajam dobru kupinu. A proces njegove proizvodnje zahtjeva mnogo truda i razlikuje se od proizvodnje vina od grožđa. Jer, svaka berba zahtjeva svoje vrenje i prešanje. Ako imaš osam berbi, radiš osam bačvi vina. To ovo vino čini posebnim – kaže Ivan Kefeček, jedan od POG-ovaca koji su osvojili ovu oznaku.Ponosan je, kaže, na nju, kao i Stjepan Car, umirovljeni profesor doktor elektrotehnike koji je u mirovini odlučio krenuti u ekološki uzgoj voća. Aronije, jabuke, marelice i kupine koje uzgaja kasnije prerađuje u fine sokove i voćna vina. 

06.08.2020., Zagreb - Predstavljanje proizvoda s oznakom „Plavi ceker“u sklopu manifestacije Ljeto na Strosu Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- I to bez šećera. Radim i cidere od jabuke, i ono što trenutno nalazite u trgovinama je sami šećer. Ja sam dijabetičar pa ne koristim šećer u svojim proizvodima - kaže Car. Od drugih prehrambenih proizvoda koji su dobili ovu oznaku tu su i suha voća, ulja, pa ćak i fileti inćuna

- Iako je priča o Plavom cekeru zagrebačka, ona je prije svega hrvatska. To je razlog zašto je oznaka dodijeljena gospodarstvima iz cijele zemlje – objašnjava gastronomad Rene Bakalović, koji je ove gospodarstvenike predstavio, a pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu Dejan Jaić, objasnio je da se oznaka dodjeljuje samo najboljim OPG-ovima, koji su prošli kroz rigozornu provjeru kvalitete.

06.08.2020., Zagreb - Predstavljanje proizvoda s oznakom „Plavi ceker“u sklopu manifestacije Ljeto na Strosu Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Stoga možemo biti sigurni da kad netko kupi proizvod sa ovom oznakom, da je kupio najkvalitetniji mogući – kazao je Jaić, najavivši pri tom da će uskoro biti objavljen i drugi javni poziv kojim se hrvatski OPG-ovci mogu prijaviti da bi i sami mogli dobiti ovu oznaku. Pomoćnik pročelnika Emil Tuk dodao je da će OPG-ovi s Plavim cekerom na Dolcu imati rezerviran prostor za prodaju svojih proizvoda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije