Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAJAT ĆE TRI GODINE

Predstavljen projekt "Potresni rizik grada Zagreba"

Zagreb: Predstavljen projekt "Potresni rizik Grada Zagreba"
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
11.05.2020.
u 14:29

Ukupna vrijednost projekta je više od 135 milijuna kuna, od čega se iz europskih fondova financira s 85 posto.

Ured za upravljanje hitnim situacijama predstavio je Projekt "Potresni rizik grada Zagreba", koji je sufinanciran novcem iz EU-ovih fondova, a dio je projekta multisenzorskog zračnog snimanja Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je više od 135 milijuna kuna, od čega se iz europskih fondova financira s 85 posto.

- To je iznos za primjenu projekta u cijeloj Hrvatskoj, a udio Zagreba iznosi gotovo 31 milijun kuna, od čega EU sufinancira nešto više od 26 milijuna kuna - istaknuo je pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić. Projekt će kroz tri godine kroz partnerski rad institucija izraditi elaborate i provesti potrebna istraživanja da bi se moguće točnije mogli utvrditi potresni rizik potencijalne opasnosti za ljudske živote i građevine. 

Stvorit će se i velika baza podatka, a ti podaci dostupni će biti hitnim službama i civilnoj zaštiti za pripremu učinkovitog odgovora neposredno nakon potresa, omogućiti pripremu mjera za brzi oporavak i donošenje primjerenih gospodarskih, društvenih i političkih odluka, a posebni je cilj digitalizacija i objedinjavanje svih podataka radi pripreme učinkovitog odgovora neposredno nakon potresa, dodao je Kalinić.

Ured nije nadležan za otklanjanje šteta nego država na temelju zakona koji bi trebalo donijeti Ministarstvo graditeljstva, poručio je Kalinić upozorivši kako nije ustrojen ni izvanproračuski fond za civilnu zaštitu.

- Država je tvrdila da ima civilnu zaštitu, no pokazalo se da je ona opremljena 'stealth' opremom, jer je na terenu bila nevidljiva. Dežurni krivci bili su iz Zagreba, iako je u Zagrebu 15 minuta nakon potresa putem aplikacije provedena mobllizacija 599 ljudi, a potom i ostalih gradskih službi, što se ignoriralo radi skupljanja političkih bodova - ustvrdio je Kalinić.

Komentara 2

Avatar BettyFH85
BettyFH85
01:21 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

TK
Ten-kre
15:58 11.05.2020.

Koliko bi se škola obnovilo za taj novac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije