Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Predstavljen projekt "Potresni rizik grada Zagreba"

Ukupna vrijednost projekta je više od 135 milijuna kuna, od čega se iz europskih fondova financira s 85 posto.
11. svibnja 2020. u 14:29 2 komentara 633 prikaza
Zagreb: Predstavljen projekt "Potresni rizik Grada Zagreba"
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ured za upravljanje hitnim situacijama predstavio je Projekt "Potresni rizik grada Zagreba", koji je sufinanciran novcem iz EU-ovih fondova, a dio je projekta multisenzorskog zračnog snimanja Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je više od 135 milijuna kuna, od čega se iz europskih fondova financira s 85 posto.

Hitne situacije Kaliniću još jedan mandat: Ostao sam zbog krize

- To je iznos za primjenu projekta u cijeloj Hrvatskoj, a udio Zagreba iznosi gotovo 31 milijun kuna, od čega EU sufinancira nešto više od 26 milijuna kuna - istaknuo je pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić. Projekt će kroz tri godine kroz partnerski rad institucija izraditi elaborate i provesti potrebna istraživanja da bi se moguće točnije mogli utvrditi potresni rizik potencijalne opasnosti za ljudske živote i građevine. 

Mirogoj vladimir peter goss ZG feng shui nije uništio ni socijalizam, a od divlje nove gradnje ga spašava – potres

Stvorit će se i velika baza podatka, a ti podaci dostupni će biti hitnim službama i civilnoj zaštiti za pripremu učinkovitog odgovora neposredno nakon potresa, omogućiti pripremu mjera za brzi oporavak i donošenje primjerenih gospodarskih, društvenih i političkih odluka, a posebni je cilj digitalizacija i objedinjavanje svih podataka radi pripreme učinkovitog odgovora neposredno nakon potresa, dodao je Kalinić.

Ured nije nadležan za otklanjanje šteta nego država na temelju zakona koji bi trebalo donijeti Ministarstvo graditeljstva, poručio je Kalinić upozorivši kako nije ustrojen ni izvanproračuski fond za civilnu zaštitu.

Općina Križ dobila mini tržnicu LOKALNA PROIZVODNJA U suradnji s EU: Općina Križ dobila mini tržnicu, uskoro kreće i projekt e-špajza

- Država je tvrdila da ima civilnu zaštitu, no pokazalo se da je ona opremljena 'stealth' opremom, jer je na terenu bila nevidljiva. Dežurni krivci bili su iz Zagreba, iako je u Zagrebu 15 minuta nakon potresa putem aplikacije provedena mobllizacija 599 ljudi, a potom i ostalih gradskih službi, što se ignoriralo radi skupljanja političkih bodova - ustvrdio je Kalinić.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Avatar BettyFH85
    BettyFH85:

    w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

  • Ten-kre:

    Koliko bi se škola obnovilo za taj novac?