Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠNJA LJUBIČIĆ

Pravobraniteljica o plakatima iz tramvaja: Takav način prikazivanja žena je ponižavajući

Višnja Ljubičić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
04.01.2019.
u 14:18

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova preporučila je povlačenje spornih plakata iz zagrebačkih tramvaja

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je preporučila povlačenje spornih edukacijskih plakata iz zagrebačkih tramvaja, zbog njihovih seksističkih i za žene ponižavajućih poruka, poput upozorenja da se pod utjecajem alkohola žene neoprezno upuštaju u spolne odnose s nepoznatim osobama. 

Iz poruka s plakata može se iščitati da utjecaj alkohola na muškarce ima štetne posljedice isključivo na tjelesne funkcije, dok kod žena (i to svih) prvenstveno utječe na ponašanje koje postaje promiskuitetno, nedostojanstveno, nerazumno i bez ikakvih kriterija s kim će stupiti u spolne odnose i s kim će zatrudnjeti, upozorava pravobraniteljica koja je uvid u sadržaj edukacijskog plakata protiv konzumacije alkohola napravila nakon brojnih pritužbi građana i medijskih upita.

"Takav način prikazivanja žena temeljem njihovog spola je uvredljiv i ponižavajući što nije u skladu s načelima ravnopravnosti žena i muškaraca te s cijelim nizom nacionalnih i međunarodnih dokumenata koji seksizam i spolne stereotipe definiraju kao jedne od ozbiljnih prepreka postizanju pune ravnopravnosti spolova", ocjenjuje pravobraniteljica.

Smatra da se na plakatima  ne radi o 'nespretnoj formulaciji', već o seksističkom prikazivanju djevojaka i žena, a preporuku za uklanjanjem plakata uputila je Centru za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj Cedar koji  je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba plakate postavio kao dio edukativnog programa promocije bezalkoholnih životnih navika kod mladih srednjoškolske dobi.

"Ne može se educirati o jednom problemu  na način da se koristi seksizam kao 'manje važan' ili 'manje štetan', ističe se u priopćenju te  podsjeća da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe Preporukom o predstavljanju žena u medijima 1555 (2002), pozvala vlade zemalja članica, među kojima je i Hrvatska, da seksizam osude jednako kao rasizam.

Upravo u edukativnim sadržajima treba voditi posebnu pozornost o porukama koje se šalju da budu usklađene s vrijednostima za koje smo se kao društvo odlučili i koje su svi društveni čimbenici dužni poštivati.

Stoga je pravobraniteljica Centru CEDAR uputila i upozorenje i preporuku da prilikom naručivanja i odobravanja sličnih edukativnih materijala vode računa o tome sadrži li poruka (edukativna, reklamna ili druga javno izrečena i distribuirana poruka), bilo u izravnom ili prenesenom značenju, rodne stereotipe ili seksizam, te da postupe sukladno zakonskim odredbama. Isto upozorenje i preporuka proslijeđeni su i Gradskom uredu za zdravstvo, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

>> Pogledajte video- Plakati stranke

Ključne riječi

Komentara 6

RM
ruzica_mario
14:33 04.01.2019.

sta neistinito pise na plakatima pravobraniteljice??

DU
Deleted user
18:40 04.01.2019.

Kod izbora pravobraniteljica za ravnopravnost spolova treba birati isključivo lijepe žene, lijepog tijela, svjesne sebe, svoga lijepog tijela i moći svoje seksualnosti (svoje seksualne energije). Ako je netko fizički neprivlačan za većinu muškaraca, ali i žena (nisu ljubomorne na nju zbog izgleda) teško je da takva osoba može biti objektivna u svojim stavovoma. Na žalost fizički izgled je dominantan u stavu okoline prema nama i nas prema okolini. To je surova istina. Pogledaj samo npr. one muške minijaturne isfrustrirane psihijatre sa debelim crvenim ili ljubičastim ovirima na cvikama... Tak je i sa ženama. Skrivanje asocijalnosti i vlastite nesigurnosti iza okvira naočala je teški zez za objektivnost. Nives Celzijus bi uz osmjeh vjerovatno dodala još ponešto na nespretno sročeni tekst u tramvajima, a što bi imalo više veze sa stvarnošću, a bilo i poučno za one kojima je namjenjeno. Alkohol u pretjeranim količinama je veliko zlo kao i droga, cigarete, klađenje i mobitelji !!! Ovisnost općenito.

IG
Ilija_Gregorić
17:48 05.01.2019.

- "Kao u svim Crkvama svetih, žene na Sastancima neka šute. Nije im dopušteno govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na Sastanku. " 1Korinćanima 14, 34-35 - "Ako se žena ne pokriva, neka se šiša; ako li je pak ružno ženi šišati se ili brijati, neka se pokrije. A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa. Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene, nego žena radi muža." 1Korinćanima 11 - "Ne zaustavljaj pogleda ni pred čijom ljepotom i ne sjedaj sa ženama. Jer iz odijela izlazi moljac, a od žena ženska zloća. Bolja je zloća muška nego dobrota ženska; od žene potječe sramota i ruglo." Knjiga Sirahova 41, 14

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije