Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vizija Zagreb eye

Prater i London Eye mogli bi se skriti pred 'Zagrebačkim kotačem'

Zagreb Eye Zoran Deković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
Autor
Sandra Golemac
06.03.2014.
u 17:00

Inovator Zoran Deković osmislio zagrebačku verziju "Londonskog oka" i Pratera. kojeg bi smjestio uz tok Save između Podsuseda i Resnika. Investicija bi bila vrijedna 50 milijuna eura, što bi se većinom vratilo kroz ulaznice. Kotač bi imao dvostruku funkciju - za privlačenje turista i proizvodnju enegije

Negdje tamo uz tok Save između Podsuseda i Resnika stoji gigantski kotač. Po uzoru je na pariški ili londonski (London Eye) veliki kotač, zajedničkog naziva Ferrisov kotač, ili na kotač na bečkom Prateru.

No, zagrebački bi, ipak, bio posebniji.

Vrtuljak i energana

Napravljen kao hibrid koji je s jedne strane vrtuljak i pokretni vidikovac kao turistička atrakcija, a usto je i energana koja spuštanje kabine koristi za proizvodnju električne energije.

Skica: Zoran Deković

Vizija je to inovatora Zorana Dekovića, koji na svome projektu "Zagreb Eye" radi u suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem, Filozofskim fakultetom, PMF-om, FSB-om i FER-om – natječe se, naime, više znanstvenih projekata za fondove EU.

Foto: Pa/Pixsell, Wikimedia Commons

Foto: PA/Pixsell, Wikimedia Commons

Riječ je o investiciji vrijednoj 50 milijuna eura, no koja bi, kaže Deković, bila jako isplativa jer bi samo od prodaje ulaznica godišnje imala promet više od 41 milijun eura.
– Cijene ulaznica bile bi, recimo, 50 kuna za djecu, a 100 kuna za odrasle. Osim što bi bio turistički vidikovac sa 26 kabina koje bi posjetitelje vodile do vrha, oduševljeni bi bili i ljubitelji adrenalina. Ideja je da ovaj kotač u sredini ima svojevrsni lift gdje bi svi namjestiti brzinu kojom se žele spustiti natrag na tlo – objasnio je Deković te dodao kako bi to privuklo turiste, a u Zagrebu bi svi profitirati, od usluge prijevoza, parkinga, prodaje suvenira, posjete muzejima, hotelskog smještaja, a što je najvažnije, kaže, otvorilo bi dodatnih petstotinjak radnih mjesta.

Suradnja s TZGZ

Projekt “Zagreb Eye” podržala je i Turistička zajednica grada Zagreba, nazvavši ga zanimljivim i inovativnim, a direktorica Amelia Tomašević istaknula je da će, ako dođe do konačne realizacije projekta, TZGZ pomoći putem svih raspoloživih kanala. Deković je svoju viziju predstavio i Gradskom uredu za gospodarstvo, koji će detaljno proučiti projekt i za desetak dana donijeti odluku o suradnji.

Komentara 2

TR
Trnjanec
07:18 07.03.2014.

Perpetuum mobile? 4 milijuna posjetitelja za prihod od 300 milijuna kuna? 500 novih radnih mjesta? Smješteno negdje između Podsuseda na krajnjem zapadu i Resnika na krajnjem istoku (to je cca 20 km toka Save)? Vidikovac za što? Lift koji se spušta kroz osovinu? Zar smo toliko nisko spali da se objavljuju ovakvi članci?

Avatar fijolica
fijolica
21:02 08.03.2014.

Zagreb Eye??? Možemo li mi smisliti nešto originalno i zaista hrvatsko - i s hrvatskim imenom, pogotovo u glavnom gradu Hrvatske???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije